Съдът се смили и пусна Пилето да пътува зад граница

Софийският градски съд отмени в петък забраната, наложена на бизнесмена Николай Методиев - Пилето да пътува в чужбина. Според съда дори и да напусне страната за определен период, той няма да затрудни съдебното дело, водено срещу него,  а и досега самият Методиев не е предизвиквал отлагане на производството срещу него.

Методиев и съдружникът му Иво Живков са подсъдими за стокова контрабанда в особено големи размери, извършвана в периода 2002-2003 г. през ГКПП Кулата и ГКПП Калотина, на обща стойност над 3.5 млн. долара. На държавата са били нанесени щети за над 1.5 млн. долара от укрити мита, такси и ДДС.

Според мнението на съда, довело до решението му в петък, Методиев нямало да се укрие, а и бил обвързан професионално и лично в България. На Пилето бе забранено да напуска страната през 2003 г.

Въпреки че е подсъдим, името на бизнесмена не слиза от светските хроники, а публичното му общуване с лица от новините често може да бъде видяно документирано в медиите

На делото бе представена и митническа експертиза от вещи лица на документацията на стоките, внасяна от фирми на бизнесмена. Описите на стоката, минавала през митниците на Кулата и Калотина не са били пълни, а част от полетата в различните документи са оставяни непопълнени, установили вещите лица. Различни стоки са били обединявани в едно поле на документите и не може да се установи точното им количество. Най-често такива стоки са били вписвани като строителни материали.

Вещите лица са установили също, че е имало и устна заповед на началника на митницата на Кулата, според която през пункта трябвало да бъдат пропускани само товари с автоматични пломби, които имат номер. Стоките на Методиев обаче са минавали с оловни пломби, които нямат номера и могат да бъдат подменяни.

Един от разпитаните свидетели по делото - Венцислав Събчев - си спомни, че през 2002-2003 година бил безработен и се запознал в заведение с мъж от ЮАР. Чужденецът му предложил да подписва документи, като за всеки подпис Събчев щял да получава по 100 лева. Впоследствие се оказало, че подписваните документи били митнически декларации, а мъжът от  ЮАР му дал пълномощно да освобождава стоки от митницата.

Свидетелят изтъкна, че не е знаел както подписва.

Следващото заседание по делото е на 2 октомври.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?