Съдът ще получи достъп до договора между "Булгаргаз" и "Газпром"

Иван Иванов

Съдът ще получи достъп до договора между обществения доставчик "Булгаргаз" и руския енергиен гигант "Газпром" в хода на започналото на 4 юли дело пред Административен съд - София.

Това стана ясно от изявление пред журналисти на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитирано от Investor.bg.

Делото бе заведено от Върховната административна прокуратура, която протестира увеличението на цената на газа от 1 април с почти 30%. Като основание институцията посочи, че КЕВР безкритично е приела обясненията на "Булгаргаз" защо не е купуван газ от местен добив през последните години. Неговата цена е най-ниска, а по закон общественият доставчик има задължението да осигури суровината от различни източници при най-ниските възможни разходи.

Газовата компания е купувала суровина от местен добив през годините, но в много малки количества, обясни в сряда Иванов. По думите му през януари и февруари 2017 г. са доставени общо 3 млн. куб. метра газ от национални източници, което е крайно недостатъчно за покриване на доставките. Годишно "Булгаргаз" продава около 3 млрд. куб. метра газ на местния пазар.

Според Иванов местните количества газ не биха имали особено голямо значене при изчисляването на крайната цена на газа.

Освен това никой не може да задължи частното дружество "Петрокелтик" да продава природния газ от местен добив на обществения доставчик "Булгаргаз". В договора на дружеството няма клауза за задължителни доставки за държавата, посочи още Иванов.

Според шефа на КЕВР съдът ще получи достъп до договора за доставка на природен газ с "Газпром", който щял да даде "много отговори" по темата.

Условията по договора за доставка на природен газ между руската компания и "Булгаргаз" са търговска тайна. Затова и заседанията по делото ще бъдат закрити.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес