Съдът ще проверява има ли Софиянски евроимунитет

Съдът ще проверява има ли Софиянски евроимунитет

Наказателното производство срещу Стефан Софиянски да бъде прекратено, поиска защитата на бившият кмет от Софийския градски съд (СГС)  в понеделник. Той е евродепутат и има имунитет, обоснова се адвокатът му Даниела Доковска.

Софиянски бе избран за Европарламента с още 17 родни депутата от Народното събрание в края на 2006 г. и като такъв се ползва с имунитет.  Съдът обаче реши да се застрахова и не прие искането на защита, тъй като не било ясно дали българските евродепутати се ползват със статут на пълноправни членове на Европарламента, защото не са избрани пряко от народа. За изясняването на този казус, магистратите ще питат външното ни министерство, и едва след като получат отговор, ще решат дали да прекратят делото срещу бившия кмет.

В понеделник Софиянски трябваше да седне на подсъдимата скамейка по делото за сделката с Бизнес център “Гурко 1”. Това обаче не стана, защото той има ангажименти в Европейския парламент (ЕП) и процесът бе отложен. Държавното обвинение твърди, че Столичната община е била ощетена с 517 000 лв. от продажбата на  акциите си на фирма НИКМИ на занижената цена от 2 673 000 лева, вместо за 3 191 000 лева, а Софиянски е обвинен за безстопанственост и че не изпълнил решението на Столичния общински съвет от 14 юли 1997 г., с което е одобрено внасянето на апортна вноска в Бизнес центъра. Срещу евродепутата се водят още две дела, едното от които е утре за сделката с Милениумцентър, а другото за “Погребите” е все още в досъдебна фаза.  До момента Софиянски е оправдан по едно от общо четирите дела, заведени срещу него – за продажбата на “Халите”. 

Тезата на прокуратурата по спорния въпрос със Софиянски, е че неговият имунитет е свален от българския Парламент и делото срещу него не бива да се прекратява, обясни пред Mediapool градския прокурор на София Николай Кокинов. Прокурорът по делото Роман Василев обясни, че съдебно производство срещу евродепутати се прекратяват само по искане на Старсбург. Кокинов добави, че ако съдът уважи искането на защитата, ще се поиска снемането на имунитета на Софиянски от ЕП. За да стане това, евродепутатите трябва да бъдат сезирани от компетентните български органи.

По-късно в понеделник  пред БНР Софиянски определи искането на адвокатът му за спиране на производството като “недоразумение”, защото бил за решаване на въпроса в съда, колкото се може по-бързо. Той съобщи още, че е спечелил делото  за сделката с “Халите” и на втора инстанция.

Делата срещу Софиянски бяха прекратени  през лятото на 2005 г., след като бе избран за депутат от листата на БНС. По-късно той поиска от колегите си народни представители да гласуват за снемането на депутатския му имунитет и делата срещу него да продължат.

Споделяне

Още от България