Съдът си даде месец за размисъл по искането за екстрадиция на българка в САЩ

Граждани протестират срещу искането на САЩ за екстрадиране на българка. Сн. БГНЕС

Гергана Червенкова ще остане поне още един месец в ареста в България, докато Софийският апелативен съд (САС) събира допълнителни доказателства, за да прецени дали да уважи искането за екстрадирането ѝ в САЩ. Съдът поиска документи, доказателства и допълнителни гаранции от САЩ, че обвинителният акт на прокуратурата в Ню Йорк е изряден, както и да се гарантира, че Червенкова няма да бъде заплашена със смъртна присъда, съобщава сайтът “Правен свят”.

В четвъртък пред Съдебната палата имаше и демонстрация в нейна подкрепа.

Гергана Червенкова има обвинения в САЩ за нелегална онлайн търговия с лекарства, които съдържат контролирани вещества, и за пране на пари, припомня “Правен свят”.

Защитата на българката смята, че тя е работила на трудов договор в България като служител във фирмата "BG Global Services", която извършва в България част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com, който е бил разследван от американските власти.

Червенкова бе задържана през декември м.г., когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обвърза задържането и екстрадирането ѝ в САЩ с отпадането на визите за български граждани. Все още обаче е неясно каква връзка с международна схема за пране на пари може да има един обикновен служител на българска фирма.

Преди две седмици състав на Софийския градски съд (СГС) одобри екстрадирането на българката, като отказа да се изискат иззетите при обиск в дома ѝ доказателства. При ареста ѝ служители на ГДБОП са иззели 4 лаптопа, включително служебния ѝ компютър, от който може да се проследи нейната комуникация с клиенти. Започнало е паралелно разследване в България, по което обаче и досега няма повдигнато обвинение срещу нея.

Според договора за екстрадиция между България и САЩ, българската страна може да изземе и предаде всички доказателства, които имат отношение към престъплението, за което се иска екстрадиране. Адвокатите на Червенкова направиха искане да се предаде кореспонденцията ѝ, за да може тя да докаже невинността си, ако бъде екстрадирана в САЩ.

Съставът на Софийския апелативен съд е констатирал, че в изпратените до България документи липсва подпис на окръжния прокурор на южния район на Ню Йорк Приит Барара и поиска това също да бъде коригирано. Съдът поиска и превод на 11-та поправка на Конституцията на САЩ, която дава право на американските граждани да бъдат съдени по избрана от тях най-благоприятна юрисдикция. Българският съд поиска информация дали това право важи и за чужди граждани, които ще бъдат съдени в САЩ.

Докато се съберат всички тези допълнителни доказателства обаче, Гергана Червенкова ще остане в ареста, тъй като СГС вече е постановил предаването ѝ на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от България