Съдът спаси от глоба за конфликт на интереси санкционирания от САЩ Манолев

Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) загуби на първа инстанция делото за конфликт на интереси срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, който е сред българите, санкционирани от САЩ за корупция.

Съдия Миглена Николова от столичния Административен съд (АССГ) отмени наложената глоба от 10 000 лева на бившия зам.-министър за конфликт на интереси. Вместо това КПКОНПИ е осъдена да плати 6000 лева на Манолев за разноски по делото.

За санкциите срещу Манолев бе съобщено в деня, в който САЩ обявиха, че налагат ограничения по глобалния закон "Магнитски" на Делян Пеевски, Васил Божков и бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков заради участието им в корупция. Манолев и още двама българи също бяха санкционирани, но по друг закон - за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях бюджетни средства. Тези санкции им забраняват престой в САЩ. 

Конфликт на интереси

През октомври 2019 година антикорупционната комисия (КПКОНПИ) откри конфликт на интереси на бившия зам.-министър. Решението бе обявено само дни, след като срещу него бе внесен и обвинителен акт за подбудителство към злоупотреба с европейски средства.

Наказателното дело и обявеният конфликт на интереси са заради къщата за гости в местността "Чинар уши" край Сандански. Разследване на "Биволъ" и местни журналистки разкри, че бившият зам.-министър е ползвл имота като лична резиденция, макар че е финансирана с близо 400 хил. лв. от фонд "Земеделие", за да се развива туризма в региона. Телефонът на Манолев бе посочен като форма на контакт с къщата за гости, която по документи не се водеше негова.

В съда…

Първоначално столичният административен съд потвърди решението на КПКОНПИ за конфликта на интереси. След това Върховният административен съд (ВАС) върна делото за ново разглеждане от долната инстанция. Върховните магистрати обявиха, че първоинстанционният съд не е обяснил как точно Манолев е можел да влияе върху Държавен фонд "Земеделие".

При новото разглеждане сега АССГ казва, че конфликт на интереси няма, защото КПКОНПИ се проваля в опита си да докаже "частен интерес" на Манолев, който може да повлияе на безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията по служба на ДФЗ.

Манолев е бил член на Управителния съвет на фонд "Земеделие" и едновременно с това – пълномощник на частната фирма, използвана като параван, за да се получат парите от фонда. Формално дружеството е собственост на Ана Димитрова, дъщеря на гледачката на децата на Манолев. Той обаче е имал генерално пълномощно да представлява фирмата и да подписва от нейно име всичко, което намери за добре. В периода, в който е бил част от управата на фонд "Земеделие", на къщата за гости не е направена нито една проверка, а при последващите са установени нарушения.

АССГ смята, че това генерално пълномощно не е достатъчно доказателство, за да се обоснове наличието на частен интерес.

"В периода от 05.05.2017 г. до 18.04.2019 г., когато е освободен от длъжността заместник-министър на икономиката и член на Управителния съвет на ДФ "Земеделие", Александър Манолев е притежавал лостовете за упражняване на влияние на всички структурни звена в ДФ "Земеделие", се казва в решението на КПКОНПИ, което е отхвърлено от съда.

Кой е дал парите?

Къщата за гости край Сандански е изградена изцяло от Манолев, с негови средства, отпускани като кредити, а документите по проекта пак са представени от него. Част от документацията към проекта е подписвана от Манолев в качеството му на пълномощник на фирмата на Димитрова, но това не е направило впечатление на никого.

КПКОНПИ обяснява, че Манолев не е декларирал икономическата си свързаност с фирмата на дъщерята на гледачката на децата му.

На дружеството е отпуснат заем от 700 хил. лв. от фирма, която в миналото е била собственост на Манолев. След това той прехвърля дяловете на баща си. За заема е оформен договор и именно с тези пари е построена къщата за гости. След това фонд "Земеделие" е "реимбурсирал" Манолев с малко над 360 хил. лв. Впоследствие Манолев, отново като пълномощник, е подписал и друг договор с още няколко фирми за построяване на водопровод с минерална вода до няколко обекта, включително и къщата за гости.

В обясненията си пред комисията бившият зам.-министър е твърдял, че няма конфликт на интереси, защото като член на управата на фонд "Земеделие" не се е занимавал с контрола върху такива проекти.

"По никакъв начин управителният съвет на фонда не може да слезе на това микрониво, за да окаже влияние или по какъвто и да е начин да се намеси в тази част, която всъщност е мониторингът на изпълнението на проекти във ДФ "Земеделие", а това е част от оперативната дейност на самия фонд, по никакъв начин не е в правомощията на управителния съвет", е заявил Манолев.

Ценен кадър

Манолев бе един от ценните кадри на ГЕРБ, преди да избухне скандалът с къщата за гости. Той дори бе предложен за транспортен министър от бившия премиер Бойко Борисов, но след това кандидатурата му бе оттеглена.

След разследването на "Биволъ" прокуратурата се самосезира и образува дело. Разследващите разказваха как при проверка на място не са открили никого, а къщата била почистена. В общината в Сандански бил оставен ключ с молба да не се разбива имотът.

Манолев бе герой и в един от записите с Борисов. В него се чуваше гласът на бившия премиер да казва:

"Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?