Съдът спря дело срещу Софиянски заради имунитета му на евродепутат

Съдът спря дело срещу Софиянски заради имунитета му на евродепутат

Софийският градски съд (СГС) спря в четвъртък делото срещу бившия столичен кмет Стефан Софиянски за "Милениум център". Съдът прецени, че Софиянски, който е член на Европейския парламент, се ползва с имунитет и срещу него не може да се води съдебно дело и то трябва да бъде спряно докато той е евродепутат.

В мотивите си за решението съдът се позова на чл. 10 от Договора за създаването на Единен съвет и Комисия на европейските общности, според който членовете на Европейския парламент се ползват с такъв имунитет, какъвто имат колегите им в парламента на страната им. А според чл. 70 на българската конституция всички български депутати се ползват с имунитет срещу съдебно преследване.

След произнасянето на решението Стефан Софиянски заяви, че не е доволен, защото иска час по-скоро делата срещу него да бъдат довършени. Той каза, че за тази цел ще поиска да бъде лишен и този имунитет. В момента Софиянски е без имунитет в българския парламент, който бе махнат по искане на прокуратурата и след гласуване в пленарната зала.

Пред Mediapool софийският градски прокурор Николай Кокинов обясни, че решението на СГС ще бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд и в случай, че бъде потвърдено, думата ще има главния прокурор Борис Велчев, който, по думите на Кокинов, трябва да предприеме съответните процедурни действия, за да продължи делото. Кокинов обаче не уточни какви ще са тези действия.

Делото за “Милениум център” тръгна през 2004 г., когато столичното следствие повдигна обвинение срещу временно отстранения от поста му кмет на София за сключен през 2002 г. договор за продажбата на акции на столичната община на дружество “Милениум център”, от което са произтекли загуби за общината.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?