Съдът спря делото за изнудване срещу Марешки заради имунитета му

Според лидера на "Воля" процесът е "форма на натиск за завземане на бизнеса"

Снимка: БГНЕС

Варненският окръжен съд спря делото за изнудване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки заради депутатския му имунитет и изпрати казуса в Софийския градски съд (СГС). Това съобщиха в понеделник от пресслужбата на варненския съд. Искането за спирането на делото е подадено от адвокатите на Марешки.

След консултациите при президента партийният лидер коментира, че това дело е "форма на натиск", която има за цел превземане на бизнеса му. В отговор на въпрос дали би се отказал доброволно от имунитета си, за да продължи делото, той каза, че би го направил, ако другите депутати и журналистите видят неговата вина в доказателствата по казуса. Той обеща да ги покаже публично.

"Моето мнение е, че при всяко положение трябва да има комисия, която да разгледа случая. Аз ще предоставя абсолютно цялото дело на всеки един журналист. Ако някой от вас ми покаже дори и едно доказателство за моя вина, аз ще си оттегля доброволно имунитета. Ако обаче няма, ще търся обратното възмездие за тези, които са ме наклеветили. Ще искам съд за тях", каза Марешки.

Делото бе внесено от прокуратурата в съда през август 2015 година. Варненската окръжна прокуратура внесе в съда делото срещу аптекарския бос Веселин Марешки, който ще отговаря за нанасяне на лека телесна повреда и изнудване. Заедно с него на съд е предадена и Красимира Колева, която ще е подсъдима само за изнудване.

През март тази година съдията по делото Светлозар Георгиев беше обвинен и даден на съд за натиск над прокурор Здравка Задгорска по друг случай. Съдията се отведе от всички гледани от него дела, включително и това срещу Марешки. Така делото трябваше да започне отново.

Според обвинението му през есента на 2014 година Веселин Марешки е поискал наем в размер на 10 000 лв. за варненския ресторант "Ред хот пица". За да го получи, заплашил наемателя на заведението Асен Миланов, че ще разруши пицарията му или ще я затвори.

Прокуратурата твърди, че Марешки е спрял електрическото захранване на ресторанта и дори частично е съборил незаконно изградената тента. Случаят доби популярност, след като Марешки влезе и във физически сблъсък с общинския съветник Костадин Костадинов, който присъствал на мястото, за да защити Миланов. Поради тази причина Марешки отговаря пред съда и за нанасяне на лека телесна повреда.

Според обвинителния акт същия ден Веселин Марешки е унищожил и повредил имущество на дружеството "Ред хот България" (стопанисващо ресторанта), като размерът на щетите възлизал на близо 15 хил. лв. Красимира Колева е обвинена, защото тя е помолила Марешки за съдействие с аргумента, че Асен Миланов не си бил плащал наема за терасата.

В края на юни 2015 година съдът отказа да наложи запор на банкови сметки и акции в различни дружества на бизнесмена Веселин Марешки с обща стойност близо 14 млн. лв. Запорът бе поискан заради повдигнатото обвинение в изнудване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?