Съдът спря делото за източване на САПАРД

Съдът спря делото за източване на САПАРД

Състав на Софийски градски съд спря знаковото дело за източване на програма САПАРД. Това стана, след като пореден "клиент" на българското правораздаване се запъти към Народното събрание. С листата на партия "Лидер" подсъдимият за източването на 7.5 млн. евро Иван Иванов ще се опита да стане "законотворец". Това стана ясно в съдебната зала в сряда, когато адвокатите поискаха спиране делото заради кандидатурата на Иванов, който е подсъдим заедно с бизнесмена Марио Николов, сочен от ОЛАФ като мозък на престъпна мрежа заедно с бившия си съдружник Людмил Стойков.

Близкият до социалистическата партия Марио Николов и още седем души отговарят за фиктивен внос и износ на стари машини за преработка на месо, обявени като нови. По този начин според прокуратурата е източвана програма САПАРД. Освен Николов пред съда са изправени съпругата му Мариана, Григор Главев, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева.

Не едно от предишните заседания Николов сподели, че няма намерение да се кандидатира за депутат. Към тази най-нова тенденция сред обвиняеми и подсъдими да търсят спасение от правосъдието, чиято ефективност е обект на постоянни критики, последва обаче Иван Иванов.

Той е регистриран от ЦИК на 13 юни. Не е изненада и партията, от чието име той се кандидатира. Бизнесменът Христо Ковачки, който е патрон на "Лидер", е разследван за крупни данъчни измами, но все още няма повдигнато обвинение. Той е рекордьор по платена парична гаранция в България – 200 000 лева.

Още преди да стане известно решението на съда, от пресцентъра на "Лидер" и "Новото време" съобщиха, че в РИК Пловдив е внесено искане за изваждане от листата на двете партии на Иван Иванов. Той бил представил свидетелство за съдимост, от което личи, че не е осъждан. Спестил обаче факта, че има висящо съдебно производство, след което отишъл и поискал то да бъде спряно.

"Такива хора нямат място в нашите листи. Такава ще бъде съдбата и на всеки друг, който смята да използва политиката на "Лидер" и "Новото време”, като средство за решаване на личните си проблеми", заявяват двете партии.

В съобщението обаче не се казва нищо за други подобни случаи в листите на "Лидер" и "Новото време". Зетят и смятан за дясна ръка на Христо Ковачки Никифор Вангелов е разследван заедно с него за укриване на данъци и източване на ДДС. Той е на свобода срещу парична гаранция от 30 000 лева и е водач на кандидат-депутатска листа в Перник.

Шефът на притежаваната от Ковачки мина "Черно море" инж. Ангел Ангелов пък преди два дни бе привлечен като обвиняем в разследване за купуване на гласове в бургаското село Рудник. Ангел Ангелов е трети в листата на коалицията за парламентарните избори в Бургас.

Направената от съда справка в РИК Пловдив към 12.35 в сряда показала, че в комисията няма внесено искане за изваждане на подсъдимия Иван Иванов от кандидат-депутатската листа на коалицията "Лидер" - "Новото време". На това основание съдът спря съдебното производство както срещу Иванов, така и срещу останалите подсъдими. Отменени са и наложените им мерки за неотклонение, както и забраната да напускат страната.

Делото срещу Иван Иванов, Марио Ноиколов и останалите се спира до отпадане на кандидат-депутатския имунитет на Иванов. Това може да стане с документ от РИК за отстраняването на обвиняемия от кандидатските листи. Така или иначе обаче на практика дело ще може да бъде подновено чак през септември, след лятната ваканция на съда.

Николов "неприятно изненадан"

Самият Николов остана "неприятно изненадан" от желанието на Иванов да влезе в политиката, защото искал делото да се развива в разумни срокове. След това бързо обясни как този ход показва, че той не ръководи ничий живот, още по-малко организирана престъпна група.

Очаква се Николов да получи обвинение и за пране на пари заедно с пернишкия бизнесмен Людмил Стойков. В края на миналия месец прокуратурата откри групата "Николов-Стойков", за която ОЛАФ извести още преди две години.

Връзката между двамата бизнесмени, която българските обвинители търсеха, се оказа регистрираната в САЩ офшорка "Кингстън ентъпрайсис".

Данните, получени чрез съдебна поръчка от САЩ, показват, че цялата субсидия по САПАРД в размер на 7.5 милиона евро, получена от фирмите на Марио Николов и приближените му, е превъртяна през офшорката. Оттам парите са "инвестирани" в курортния комплекс "Дюни", чийто бивш официален собственик бе Стойков.

Споделяне

Още по темата

Още от България