Съдът спря делото за "Царска Бистрица"

Съдът спря делото за "Царска Бистрица"

Върховният касационен съд (ВКС) изненадващо спря делото за собствеността на "Царска Бистрица". Вместо да се произнесат по спора между Симеон Сакскобургготски и държавата, съдиите Маргарита Соколова, Светлана Калинова и Гълъбина Генчева решиха да попитат Конституционния съд (КС) какъв ефект има решението им от 1998 г., с което се отменя Законът за национализация на имотите на царете Фердинанд и Борис III, съобщи "Де факто".

Решението на ВКС е изненадващо, тъй като досега редица съдебни състави са се произнасяли, че решението на КС не може да е основание за реституция на имотите. Нещо повече, членове на тогавашния състав на КС са заявявали, че онова решение има "морален" ефект, а не реституционен. Самият ВКС досега приемаше същата теза с решенията си по делата за собствеността на "Саръгьол" и "Ситняково", които бяха окончателно присъдени на държавата.

Въпреки че досега се смяташе, че решението на КС не може да бъде основание за реституция, то бе използвано като мотив имотите да бъдат възстановени на Сакскобургготски, докато той беше премиер. Впоследствие започна съдебната сага за собствеността, която продължава и до днес.

Към момента окончателни решения не са произнесени само за "Царска Бистрица", двореца "Врана" и за горите в Рила. Точно за дворците преди две години бившият регионален министър Николай Нанков поиска делата да се прекратят и да се постигне споразумение. След избухналия заради това предложение скандал, държавата оттегли предложението си.

Решението на ВКС от четвъртък бе изненадващо и за адвокатите по делото. Марияна Попова, която защитава интересите на държавата, заяви, че КС има правомощия само по действащи закони. А въпросният е отменен преди повече от 20 години. На обратното мнение бяха адвокатите на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. Те заявиха, че КС сам ще прецени дали да отговори на питането на ВКС.

Това е поредният обрат по царските дела за последните десетина дни. Наскоро стана ясно, че роднини на Сакскобургготски са се оттеглили от процеса за собствеността на 16 500 дка гори в Рила. Техният мотив бе, че никога не са претендирали за собственост върху въпросните имоти.

Споделяне

Още от България