Съдът спря отмяната на избора на фирми за обновяване с европари

Бизнесът заподозря, че действията на МИЕ са заради недостиг на реално нужните 97 млн. лв.

Софийският административен съд спря в четвъртък решението на шефа на Оперативната програма "Конкурентоспособност" Ели Милушева от преди два дни да отмени избора на фирми, които ще се модернизират с 97 млн. лв., заради множество допуснати нарушения. Реално съдът е прекратил предварителното изпълнение на решението на Милушева, което засяга 145 проекта.

 

Междувременно представители на спечелили фирми, чиито проекти на практика бяха анулирани, обаче заподозряха, че зад действията на Министерството на икономиката и енергетиката стои установен недостиг на реално свободни средства, които да финансират одобрените и после отменени проекти.

 

Съдът оспорва мотивите на Милушева за предварителното изпълнение на решението ѝ за прекратяване на процедурата. Аргументите на шефката на програмата са защита на особено важни държавни и обществени интереси, свързани с констатирани слабости в процедурата, които водят до неблагоприятна оценка за функционирането на системите за управление и контрол по оперативната програма. Счита се, че същото ще има финансово влияние, изразяващо с в налагането на финансова корекция по бюджета на програмата, а разходваните средства ще следва да бъдат осигурени от държавния бюджет.

 

Магистратите обаче смятат, че такава опасност няма, а обстоятелствата по провеждането на процедурата за финансиране на европроектите трябва тепърва да бъдат установени.

 

От фирмата ВСК Кентавър – ИЗ Динамика ЕООД излязоха с писмо до премиера Пламен Орешарски, заместничката му Даниела Бобева, до вицепремиера по еврофондовете Зинаида Златанова и министрите на финансите и икономиката Петър Чобанов и Драгомир Стойнев, в което обвиниха управляващите, че прикриват от обществеността причините за създаването ѝ.

 

В писмото на дружеството се посочва, че към момента свободният ресурс по "Конкурентоспособност" е около 30 млн. лв., които са недостатъчни за бюджета на прекратената процедура, чиито пари се пренасочват за енергийна ефективност .

 

"Причината за това е, че при обявяване на процедурата сте разчитали, че тези средства ще се осигурят от фазирането на схемата за изграждане на газовата връзка със Сърбия и от фазирането на схемата за изграждане на технологичен парк", пише в писмото. След обявяване на процедурата за модернизация на малки и средни фирми обаче е извършено наддоговаряне по схемата за въвеждане на иновации, които са изчерпали парите за газовата връзка със Сърбия, а Милушева не е фазирала схемата за технологичния парк, за да осигури 70 млн. лв., твърди фирмата.

 

Тя предлага договорите за финансиране на одобрените 145 проекта да бъдат сключени предвид изискванията това да стане до 30 юни, а междувременно да се осигурят пари от остатъчни ресурс за технологичния парк. Така, според дружеството, ще се предотврати разход от около 97 млн. лв. от държавния бюджет, който неминуемо ще възникне, предвид незаконосъобразността на решението за отмяна на процедурата. "Това е така, защото решението със сигурност ще бъде отменено от съда и тогава договорите ще трябва да се финансират за сметка на бюджета, тъй като програмата няма да разполага със средства, а и периода е към своя край.

Ако се реши наддоговаряне по схемата за енергийна ефективност, то ще е възможно само в рамките на посочените около 30 милиона лева и средствата от Технологичния парк ще бъдат загубени, предвид ограниченията за договаряне след 30 юни с оглед изискванията на Регламент 800/2008, допълва се в писмото до управляващите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?