Съдът спря проверките за невръчени пътни глоби по границата с Гърция

Снимка: БГНЕС

Връчването на глоби за нарушения по пътищата по пунктовете с Гърция "Кулата" и "Илинден" е незаконно, защото се прави на база проверки от гранични полицаи, които нямат правомощия за такава дейност. Това става ясно от окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС). В него се посочва, че граничните полицаи могат само да проверяват самоличността на пътуващите, но не и да гледат дали имат невръчени фишове или актове. Така опитите на МВР да въведе иновативната практика в опит да повиши събираемостта на глобите се оказват в разрез с правомощията на собствените им служители.

"Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната", пише съдът.

Провалена ваканция

МВР започна да връчва електронни фишове и актове по граничните пунктове в началото на лятото. Стратегията бе приложена първо на "Кулата" и "Илинден", като целта бе да се обхване потокът от туристи към Гърция. След това практиката бе разширена и към "Калотина", двата моста на Дунав, "Силистра", "Гюешево", "Капитан Андреево", "Лесово" и "Маказа".

Още когато бе обявено това намерение, опозицията разкритикува, че така на практика се нарушава правото на свободно придвижване, защото сред санкциите за неплатени глоби са отнемане на книжката и спиране от движение на автомобила, ако длъжник е собственикът му. Т.е. човекът може да продължи по пътя си, само ако друг шофира или евентуално пеш.

От МВР отговориха, че това не е вярно. В края на юни тогавашният вътрешен министър Младен Маринов обяви, че за 20 дни са връчени глоби за 1,5 млн. лв. Преди това стана ясно, че освен шофьорите за неплатени глоби се проверяват дори и пътници в автобуси. Маринов посочи, че те се насочват към т.нар. "втора линия" на контрол по пунктовете, където служители с правомощия по Закона за движение по пътищата им връчват книжата и има осигурена възможност за моментално заплащане на глобата чрез ПОС-терминали. В противен случай следва санкция.

Минимална проверка

Граничните полицаи нямат подобни правомощия, посочва се в решението на ВАС. В него е записано, че граничарите могат да проверяват самоличността и личните документи на пътуващите, а според правилата на ЕС и тези проверки са минимални и не следва да пречат на свободното придвижване. С няколко заповеди на главния секретар на МВР и на шефа на благоевградската полиция през лятото обаче е разпоредена организация за проверка за неплатени задължения по Закона за движение по пътищата, като на граничните полицаи е дадена възможност да правят справки в системата за административно-наказателна дейност. С всички тези заповеди обаче не могат да се създадат нови правомощия за граничните полицаи, още повече, че те са насочени само към организацията на новата практика по пунктовете, посочва се в решението на ВАС.

"Следователно, процесните действия на граничните полицейски служители не се основават на закон или на административен акт. Поради това исканата защита срещу тези неоснователни действия е следвало да бъде предоставена от съда като се нареди тяхното незабавно и безусловно преустановяване", пишат съдиите. И нареждат:

"Длъжностните лица (полицейски органи), които осъществяват дейност на територията на ГКПП Кулата – Промахон и на ГКПП Илинден – Ексохи да прекратят безусловно действията по установяване чрез автоматично генериране на информация за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове и за неплатени в срока за доброволно плащане на наложени с тях глоби на преминаващи граждани и с оглед на резултата от проверката да ги пренасочват към "втора линия на контрол" с цел последващи действия от компетентни органи по Закона за движението по пътищата".

Уловката

Решението на ВАС всъщност засяга само двата пункта на гръцката граница. Причината е, че пред върховната инстанция се обжалва отказ на административния съд в Благоевград да разпореди спиране на проверките. Така че от МВР биха могли да сметнат, че практиката по другите гранични пунктове не е е засегната.

На второ място, ВАС говори за проверки за фишове от страна на гранични полицаи. Тази критика би могла да бъде избегната, ако проверките се правят от служители на съответната областна дирекция или пътни полицаи, които имат подобно правомощие. Тогава обаче би стоял въпросът за забавяне на граничните проверки и реално създаване на хаос по пунктовете.

Пред МВР има и друг проблем. Още през юли омбудсманът Диана Ковачева атакува практиката на МВР пред Конституционния съд. В случай, че той се произнесе, че това е нарушение на основния закон, връчването по границите би трябвало да се прекрати.

Споделяне

Още от България