Съдът спря стъпването на Lafka в Бургас

Съдът спря стъпването на Lafka в Бургас

Бургаският административен съд спря във вторник изпълнението на наредба на Общинския съвет в Бургас, с която се дава право на веригата за продажба на цигари, вестници и дребни пакетирани стоки Lafka да разположи своите павилиони в града. Веригата е собственост на компания "Табак маркет", дъщерна на Булгартабак. Тютюневият холдинг и разпространението на печата се контролират от свързаните помежду си бизнесмени Цветан Василев и Делян Пеевски.

Решението е взето на закрито заседание на съда и е по повод жалбата срещу наредбата, внесена от дребни търговци и разпространители на вестници, които се обединиха в Асоциация за защита на средния и дребния бизнес.

Спирането на изпълнението на наредбата е до произнасянето на съда по същество.

Според търговците, с решението на Общинския съвет, те биват поставени в неравноправно положение спрямо веригата. Всеки търговец на цигарени издалия има право само на един преместваем обект, в който да извършва търговията си, докато на търговците на печатни изделия се разрешават повече от един обект. Веригата Lafka обаче съчетава продажбата на цигари и вестници и така удря търговците и на тютюневи, и на печатни изделия.

От асоциацията твърдят още, че спорните текстове от наредбата засягат не само собствениците на павилиони т.е. временни обекти, а и частните магазинчета на собствена територия.

От "Бургас инфо" напомнят, че заради проблеми с навлизането на Lafka в уличната търговия в повечето големи градове, търговците създадоха Национален координационен център на малкия бизнес, за да може да устояват срещу "навлизането на този монопол”. Според тях това е опит държавата и общината да подпомагат една монополна верига и я създават с участието на обществен ресурс, като използват улици и тротоари.

Преди дни от община Бургас потвърдиха, че при тях има постъпили искания за разкриване на такива обекти, в които да се продават печатни издания заедно с тютюневи и пакетирани стоки. Част от исканията дори били одобрени от комисия и било въпрос на време разполагането на подобни обекти. От община Бургас обясниха, че те не са страна по спора, а такава е Общинският съвет, приел промените, но те са органът, който изпълнява решенията на съвета, припомня "Бургас инфо".

Още по темата
Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?