Съдът спря строежа на 77-метровата сграда на бул. "България"

Съдът спря строежа на 77-метровата сграда на бул. "България"

Административен съд София-град отмени решението на Столичния общински съвет, с което бе разрешен строежът на 77-метрова сграда на бул. "България". За съдебното решение съобщи общинският съветник Войслав Тодоров ("Нормална държава"), който беше един от тримата гласували против проекта. Другите бяха Иво Божков и Марта Георгиева (ДСБ).

Съдия Антони Йорданов намира за недопустимо разделянето на парцела под сградата на три, за да се използва вратичката в закона, която допуска високото застрояване.

Целта на това разделяне е да се създаде ъглов имот, за който законът не поставя ограничения във височината на сграда. Според съдията използваните възможности за разделяне на имота на три и неколкократното превишаване на допустимата височина са неоснователни и противоречат на Закона за устройство на територията.

Антони Йорданов допълва, че в проекта за сградата липсват необходимите по закон планове и план-схеми. В това число влизат вертикалното планиране, план за комуникационно-транспортната мрежа, за водоснабдяване, канализация, електрификация, паркоустройство и благоустройство, геоложки проучвания, газоснабдяване, топлоснабдяване и други.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Инвеститорът на проекта е "България Билдинг" ЕООД. Дружеството е еднолична собственост на Георги Василев Василев и е създадено през октомври 2016 г. с 300 лв. капитал. Василев е сред съдружниците в "Джи Пи Груп", за което премиерът Бойко Борисов обяви, че има "витаещи съмнения", че е свързано с изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. По Търговския регистър към момента Златев не фигурира сред съдружниците в компанията.

Планът на инвеститора е 77-метрова етажна сграда за офиси и апарт хотел с подземен паркинг да бъде издигната на ъгъла на бул."България" и ул."Борово" над сегашния магазин "Мартинели". В този квартал се допуска височина на сградите до 26 метра, но вратичката в закона при обособяването на ъглов имот елиминира това ограничение.

Споделяне

Още по темата

Още от България