Съдът спря Тереза Мей: Британският парламент ще трябва да одобри Брекзит

Лейбъристите ще се опитат да омекотят развода с ЕС

Журналисти очакват решението на съда
Британското правителство ще трябва да получи одобрението на парламента преди да стартира процеса по излизане от ЕС, постанови Върховният съд на страната във вторник.
 
Решението няма да отвори врата за отмяната на Брекзит, но ще даде на лейбъристите и на други депутати възможност да омекотят раздялата с ЕС и да имат по-голямо влияние върху съдържанието на окончателното споразумение.
 
Лейбъристите обявиха, че ще настояват Великобритания да се опита да договори оставане в единния пазар въпреки искането на премиера Тереза Мей разводът с ЕС да е категоричен. 
 
Премиерът Тереза Мей обеща да започне преговорите преди края на месец март и след решението на съда коментира, че не се очаква забавяне в графика. 
 
"Днешното решение на британския Върховен съд да задължи правителството да получи одобрението на парламента за започване на преговорите за излизане от Европейския съюз с нищо не променя графика на Брекзита", се посочва в изявление на правителството. 
 
Високопоставени министри в правителството на Тереза Мей, което очакваше, че ще загуби делото пред Върховния съд, вече са подготвили варианти, включително проектозакон, който бързо ще бъде внесен в долната камара на парламента.
 
Правителството е разочаровано, но ще се подчини и ще направи всичко необходимо, за да приложи и изпълни решението на Върховния съд, посочи главният прокурор Джеръми Райт.
 
Cлeд oбявявaнeтo нa peшeниeтo нa Bъpxoвния cъд във Beлиĸoбpитaния пayндът пoeвтиня. Toй изгyби 0.5% oт cтoйнocттa cи дo 1.2472 зa дoлap.
 
Лондон няма да се консултира с Шотландия, Северна Ирландия и Уелс 
 
Председателят на Върховния съд  Дейвид Нюбъргър съобщи, че решението е взето с 8:3 гласа. 
 
Ако стартът Брекзит не мине през парламента, ще бъдат нарушени конституционните принципи, обясни председателят на Върховния съд. 
 
Върховните магистрати постановиха също, че правителството няма законово задължение да се консултира с парламентите на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс преди да започне преговорите за Брекзит.
 
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън коментира обаче, че британският кабинет е политически задължен да се консултира с местните парламенти по въпроса за излизането от ЕС, независимо от днешното решение на Върховния съд , че тяхното съгласие не е законово необходимо.
 
Шотландия се противопоставя твърдо на Брекзит, но няма инструменти, за да реализира искането си да остане в ЕС. 
 
Не се очакват спънки за Брекзит 
 
Премиерът Тереза Мей обеща да започне процеса на развод с ЕС преди края на месец март. Предвиждайки негативно решение на Върховния съд, правителството ѝ е готово да започне дебати в парламента възможно най-скоро.
 
Премиерът разполага с крехко мнозинство в Камарата на общините, но се очаква решението да мине лесно, защото основната опозиционна партия, Лейбъристката, е обещала да не го блокира.
 
"Лейбъристката партия уважава резултата от референдума и волята на британския народ и няма да затруднява процедурата по задействане на член 50", заяви говорител на лидера на лейбъристите Джереми Корбин.
 
Днешното решение на Върховния съд засили надеждите на проевропейските политици, че ще могат да смекчат условията по излизането на Великобритания от ЕС. 
 
Привържениците на Брекзита обаче възразиха с аргумента, че парламентът не би трябвало да може да отмени волята на избирателите, които гласуваха срещу членството в съюза на референдума от 23 юни.
 
Тереза Мей искаше да използва т. нар. кралски прерогатив - правомощия, които традиционно се държат от монарха и които позволяват решения по някои договори и други въпроси да се вземат без гласуване в парламента.
 
Лейбъристите ще искат оставане в единния пазар
 
Мей обяви, че ще следва "твърд курс" в преговорите с ЕС, като Великобритания ще напусне единния пазар и ще иска да договори ново митническо споразумение. 
 
След решението Джepeми Kopбин каза, че щe бъдaт пpeдлoжeни пoпpaвĸи, c ĸoитo дa ce гapaнтиpa дocтъпът дo eдинния пaзap нa EC и зaщитaтa нa пpaвaтa нa paбoтницитe.
 
Очаква се Мей да направи всички възможно да реализира плановете си, но не се изключват и компромиси. 
 
Лейбъристите настояват в бъдещото споразумение да се акцентира върху ограничаването на имиграцията и да не се следва толкова твърд курс по отношение на излизането от общия пазар
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?