Съдът спря трето дело срещу търговска верига на Пеевски

Съдът спря трето дело срещу търговска верига на Пеевски

Софийският градски съд (СГС) спря трето поредно дело, заведено от британския инвеститор "Ист Болкън Пропъртис" и неговото българско дружество "Глориент инвестмънт" срещу веригата за продажба на бяла и черна техника "Техномаркет" на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Става въпрос за търговски обект в Стара Загора, чието опразване искат от "Глориент", заради неплатени наеми.

Подобно на другите две дела, спрени от СГС последната седмица, казусът обаче ще бъде разгледан след произнасянето по контраисковете, заведени от адвокатите на "Техномаркет" за нищожност на договорите за наем и продажба на спорните обекти.

Както Mediapool вече писа, "Глориент" настоява за опразване на 13 магазина и един логистичен офис, в които се помещава "Техномаркет". Претенциите на британския инвеститор са за плащане на наем в размер на над 2 млн. евро, който се увеличава всеки месец по силата на действащите договори за наем.

Казусът възниква в началото на годината, след като Пеевски придоби "Техномаркет" чрез "НСН Инвестмънт". След като веригата спира да плаща наема за ползваните обекти, от "Глориент" прекратяват през май договорите и канят "Техномаркет" да ги освободи. След като това не се случва, са заведени серия от дела – общо 27.

Ответната реакция не закъснява – адвокатите на търговската верига атакуват директно договорите за продажба и наем на въпросните складове, твърдейки че са нищожни и така на практика блокират бързото произнасяне по претенциите на "Глориент" за неплатени наеми.

Казусът се следи с особен интерес от редица западни посолства, като на едно от прекратените от СГС дела миналата седмица лично присъства търговското аташе на британската дипломатическа мисия у нас – Тим Бусоре.

По неофициална информация съдебната сага между "Глориент" и "Техномаркет" е станала повод и за изпращането на тревожно писмо от 5 западни търговски камари до президента, Министерския съвет и Народното събрание, в което се изразяват притеснения за "върховенството на закона" у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?