Съдът спря влизането на "Алфа банк" в "Икономедиа"

С определение от днес, 3 декември, състав на Софийския градски съд спря влизането на Алфа Банк – клон България - в издателската компания "Икономедиа", което бе заявено в петък миналата седмица. "Икономедиа" е собственост на Теодор Захов и Иво Прокопиев в съотношение 51 към 49%. Тя издава вестниците "Капитал" и "Капитал дейли", информационния сайт "Дневник" и редица специализирани издания и сайтове.

С определението на съда (виж приложението) на практика се спира блокирането от банката на имуществото на дружеството и вкарването в него на нов управител за обезпечаване на вземанията по три банкови кредита.

В петък миналата седмица за изненада на ръководството на "Икономедиа" "Алфа банк" обяви, че е подала документи за вписване в Търговския регистър на нов изпълнителен директор на издателската компания и поема контрола над всичките ѝ, включително изданията, заради просрочена вноска по погасителен план.

"Икономедиа" реагира с жалба до Софийския градски съд, който днес уважи изложените аргументи.

Още в края на миналата седмица издателската компания обяви, че е извършила плащанията по погасителната вноска, за които "Алфа банк" поиска да се блокира имуществото ѝ. От компанията заподозряха нечиста игра с по-далечни планове - да бъде сложена ръка на издаваните от нея медии. Съсобственикът Теодор Захов дори намекна, че това е вероятният план – "Алфа банк" да вземе компанията и да я препродаде на "медийна компания".

Срещу другия съсобственик Иво Прокопиев от месеци се води активна медийна кампания, основно в изданията, контролирани от Нова медийна група на Ирена Кръстева и Делян Пеевски и индиректно – на Цветан Василев. Компроматните удари срещу Прокопиев са насочени главно към немедийния му бизнес.

Заради опасенията за сигурността на семейството си, Прокопиев го изнесе миналата година в Сингапур.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България