Съдът спря вписването на новите шефове на "Автомагистрали"

Съдът спря вписването на новите шефове на "Автомагистрали"

Софийският градски съд е спрял вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД, става известно от проверка в Търговския регистър. Решението на съда е от 22 юни.

В началото на юни служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова назначи ново ръководство на дружеството. Причината беше доклад на Сметната палата и проверка на дейността на "Автомагистрали", които разкриха сериозни проблеми при харченето на милиардите от държавния бюджет. Според одиторите схемата, при която не са обявявани обществени поръчки, а е правено in-house възлагане, не съответства на закона.

Делото за спиране на вписването е било по жалба на действащия изпълнителен директор на дружеството Стефан Беличев и членоветe на борда Александър Филев и Иван Коларов.

Причината за решението на съда е, че е налице съдебен спор между страните, който не е приключил. Той е по иск за обявяване за нищожно решението на министъра да смени ръководството, защото не е бил проведен конкурс и защото предложените нови членове са трима, а трябва да бъдат петима.

Блокирането на промените в "Автомагистрали" е пореден пример за саботаж на действията на служебното правителство, което се опитва да сложи край на проблемни практики в ключови държавни предприятия. Друг такъв случай - смяната на ръководството на държавната Българска банка за развитие, приключи успешно вчера, когато след месец и половина усилия министър Кирил Петков се похвали с новите попълнения в надзорния и управителния съвет на банката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?