Съдът стопира новия общински съвет в Русе

Съдът стопира новия общински съвет в Русе

Административният съд в Русе спря решението на Общинската избирателна комисия за избор на общински съветници на 28 октомври и образува съдебно дело. Полагането на клетва от новия общински съвет, което беше насрочено за 12-ти ноемвриq се отменя за неопределено време.

Според председателя на съда Елга Цонева, са постъпили 5 жалби от партии и независими кандидати, по които е образувано едно съдебно дело. Административният съд вече е конституирал страните по него. Сред тях са избраните вече общински съветници и представители на партиите, които ги издигат - общо 66 заинтересовани лица. Ответник по делото е ОИК - Русе.

Юристи тълкуват, че в такъв случай кметът на Русе Божидар Йотов трябва да положи клетва пред стария общински съвет.

Съгласно Закона за местните избори делото трябва да се разгледа в 14-дневен срок. Ако обаче възникнат усложнения при набирането на доказателства, срокът може да се удължи. Целта на съда е не да провери наново целия изборен процес, а да установи дали са налице посочените в жалбите нарушения, обясни съдия Цонева.

Същевременно стана ясно, че БСП иска касиране на изборите за кмет и общински съветници в Пловдив. Днес партийните юристи са внесли жалба в Административния съд. Тя визира редица нарушения на изборния закон. Акцентът пада върху огромния брой недействителни бюлетини, които са отчетени от секционните комисии.

Освен социалистите, още 4 други формации са поискали касиране на изборните резултати в Пловдив, уточни председателят на Общинската избирателна комисия Георги Илчев.

Изчисленията, направени в партийната централа, сочат, че недействителните гласове за избор на кмет са 10 711, а за общински съветници – 8063. Според неуспелия кандидат за кмет на левицата Захари Георгиев, нарушенията са шокиращи и изопачават електоралната воля.

Най-фрапиращи са цифрите на недействителните бюлетини в наситените с ромско население квартали "Източен" и "Северен". Там има секции, в които едва една трета от бюлетините са редовни.

Общинската избирателна комисия е само регистрационен орган, каза нейният председател Георги Илчев и допълни, че не подлага представените протоколи на проверка. Той припомни, че на предишните местни избори през 2003 година недействителните бюлетини са били повече от тези през 2007 година.

Илчев каза, че ще се съобрази с мнението на Административния съд, но докато изтече законният 14-дневен срок, в който магистратите трябва да излязат със становище, общинските съветници и новият кметски екип вече ще са положили клетва.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?