Съдът: Стоянович е проявил нехайство, оставяйки НГДЕК на Женския пазар

Отхвърля обаче исковете на родители за нематериални щети, понесени от децата им при престоя в опасната сграда

Петър Стоянович, снимка БГНЕС

Бившият министър на културата Петър Стоянович от кабинета на Пламен Орешарски е проявил нехайство спрямо учениците от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК, позволявайки настаняването им без заповед и без да са налице подходящи условия за обучение в сградата на бившото 13-о училище до Женския пазар в София през учебната 2013/2014 г. Това реши Върховният административен съд, произнасяйки се по исковете на 17 родители на ученици от НГДЕК за обезщетение от Министерството на културата заради претърпени нематериални щети от децата им при обитаването на опасната сграда на 13-о училище.

Сагата със скандалите в НГДЕК заради решението на директорката ѝ Мариела Папазова да настани учениците в сградата до Женския пазар уж временно, докато приключи ремонта на зданието в Модерно предградие по европроект, продължи повече от година. Макар че обновяването приключи два месеца след започването на учебната година на 15 септември 2013 г., Папазова, подкрепена от част от учителите, родителите и учениците поде офанзива по оставането в 13-о училище с мотива, че елитна гимназия като НГДЕК трябва да е непременно в центъра на София. Срещу това възроптаха друга част от учителите, родителите и учениците, които бяха недоволни от лошото състояние на сградата до Женския пазар.

Жалбите на 17-те родители срещу Стоянович бяха внесени през април 2014 г., малко след като той вече издаде заповед за оставането на Класическата гимназия в сградата до Женския пазар.

Сега тричленен състав на ВАС приема, че тази заповед от февруари 2014 г. не е била законна и я отменя. Реално този акт е без никакво значение. След оставката на кабинета на Орешарски и бавенето на решаването на казуса с двете сгради на НГДЕК от страна на служебния кабинет на Георги Близнашки, сегашният министър на културата Вежди Рашидов нареди на Папазова да върне от март 2015 г. учебния процес на гимназията в сградата в Модерно предградие.

Магистратите обаче отхвърлят паричните претенции от по 2 хил. лв., тъй като не са събрани достатъчно доказателства, че лошите условия в сградата на 13-о училище и опасния регион около Женския пазар са причинили психически щети на децата. Родителите още не са решили дали да обжалват пред петчленен състав.

Въпреки че по същество съдебното решение не променя нищо, тъй като в момента учебният процес на гимназията е в Модерно предградие, то е от важно значение, защото изцяло подкрепя тезата на недоволните от условията в 13-о училище, че неговата сграда е опасна, решението за настаняването на децата там е незаконно, а министър Стоянович е бездействал и не си е свършил работата.

Посочва се, че внезапното местене на НГДЕК на 17 септември 2014 г. от определеното до приключване на ремонта в Модерно предградие 44-о училище без заповед на министъра е нарушение на закона. Отбелязано е още, че Министерството на културата е било наясно с лошото състояние на сградата, тъй като при изготвянето на приемно-предавателния протокол на зданието на 18 септември е записано, че "Дограмата на прозорците на партерния етаж е дървена, в лошо състояние; …Мивките и тоалетните клекала са в много лошо физическо и хигиенно състояние; … Столовата е в много лошо състояние…В коридора на първия етаж има счупени стъкла на прозорците, дограмата във всички стаи и коридора е дървена и в много лошо състояние; …Стените на втория етаж са боядисани с латекс – замърсен, вратите на класните стаи са в лошо състояние, Дограмата е дървена и е в лошо състояние, в някои класни стаи има счупени стъкла. … На коридора има отворено електротабло, което не е обезопасено…". В протокола е отбелязано, че сградата на 13-о училище "не е използвана от около три години и по тази причина е в лошо хигиенно състояние, в класните стаи, по коридорите и във физкултурния салон има счупени радиатори за парно отопление, което е спряно".

Въпреки това там се провежда учебният процес дори и след като приключва ремонтът на предишната сграда в модерно предградие, извършен с над 2 млн. лв. от оперативната програма "Регионално развитие". Част от учителите и родителите обаче не са притеснени от описаното състояние на бившото 13-о училище, а започват да тръбят пред медии как в ремонтираната сграда има азбест. Започват проверки, махат се прегради, в които се установява минимално наличие на влакна от азбест, но атаките срещу ремонтираната сграда, само защото не е в центъра на града, продължават със същия мотив. Следват още проверки, които установяват липсата на азбест, след което Вежди Рашидов нарежда на Папазова да върне от 1 март 2015 т. учебният процес в Модерно предградие.

Тогава и завърши сагата като НГДЕК се оказа с две сгради, като Рашидов нареди тази в Модерно предградие да се обитава до изтичане на петгодишния срок за устойчиво изпълнение на европейските програми, за да не загуби страната ни дадените от Брюксел 2 млн. лв., а тази до Женския пазар, където междувременно бяха извършени ремонти на покрива и дограмата, трябваше да се използва за провеждането на профилното обучение на гимназистите от ХІ и ХІІ клас. Обещано бе също Министерството на културата да разреши на училището прием и от V клас, за да се оползотворят и двете сгради, а междувременно временно изпълняващата длъжността директор Мариела Папазова бе избрана от Министерството на културата за титуляр.

Миналото лято кандидатите да учат в гимназията, които и без това в последните години бележат спад, намаляха допълнително. Дали заради мястото на училището в Модерно предградие, какъвто бе мотивът на Папазова за настояването ѝ НГДЕК да остане в центъра, независимо от лошите условия на сградата, или заради махленските скандали, трудно може да се прецени. Факт е, че приетите осмокласници за учебната 2015/2016 г. са 73-ма при прием на сто деца в четири паралелки през предишните години.

По информация на Mediapool за следващата учебна година 2016/2017 г. Министерството на културата одобрило прием на 78 ученика, но при наличие на желаещи може да вдигне бройка до сто. Също така ведомството не е приело и исканото от Папазова откриване на две паралелки от V клас с мотива, че не са влезли в сила законови поправки, които да позволят това.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?