Съдът свали наполовина наложените глоби за картел в цените на олиото

Съдът свали наполовина наложените глоби за картел в цените на олиото

Наложената от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през януари 2008 г. глоба от близо 2 млн. лв. на 13 производители на олио заради наговаряне на картелни цени е била свалена почти наполовина от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), съобщиха в петък от пресслужбата на висшите магистрати.

Съдът коригира санкциите до половината от наложените от КЗК с изключение на две от тях. Отменят се решенията на антимонополния орган, с които на костинбродската фирма "Нива" АД е наложена имуществена санкция над 33 000 лв. до пълния размер от 100 000 лв., а на софийската "Ню Ойл" – над размера от 50 000 лв. до 150 000 лв. Тричленният съдебен състав отхвърли жалбата на Сдружение "Съюз на производителите на растителни масла и продукти в България".

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок с касационна жалба пред петчленен състав на ВАС, допълват от съда.

Основание за започване на производството от страна на КЗК са публикации в пресата за повсеместно, едновременно и скокообразно увеличаване на цената на растителното олио и данни за регулярно провеждане на заседания на Управителния съвет на сдружението, на които са обсъждани въпроси относно ценовата политика и конкретното пазарно поведение на членовете му при изкупните кампании на слънчогледово семе, включително приемане на решения по тези въпроси.

Съдът приема, че жалбите на санкционираните предприятия са частично основателни.

ВАС смята, че е постигнато съгласие между независими предприятия, явяващи се преки конкуренти на съответния пазар относно ценовия диапазон при изкупуване на основната за производството им суровина, което само по себе си сочи на неправомерно координиране на стопанското им поведение на свързания пазар, пише в съобщението.

Съгласно направената от вещите лица изрична съпоставка на цените на едро и на дребно на продукцията, изпреварващото увеличение на цените на слънчогледовото олио е осъществено от търговците на дребно, а не от производителите на растителни масла, допълват обаче от ВАС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?