Съдът свали пречка пред застрояването на "Корал"

Съдът свали пречка пред застрояването на "Корал"

Върховният административен съд (ВАС) премахна пречката пред застрояването на местността около къмпинг "Корал“, което е едно от малкото недокоснати места по Черноморското ни крайбрежие. Съдът се произнесе в полза на инвеститора "Прайм Пропърти Б" по казуса с отменената от Административния съд в Бургас заповед на началника на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) - Бургас, от юни 2017 г., с която е обявено за нищожно разрешителното за строеж на хотелски комплекс "Корал резидънс" в село Лоценец, община Царево.

Решението на тричленния състав на ВАС е взето на 10 януари 2019 г..

Съдиите от ВАС Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева потвърждават решението на колегите си от административния съд в Бургас, че заповедта на РДНСК за нищожност на строителното разрешително е незаконосъобразна.  В аргументите се посочва, че отреденият за строеж терен е урбанизирана територия, която е част от одобрен и влязъл в сила подробен устройствен план и на негова база е издадено строителното разрешително през декември 2007, което е било презаверено три години по-късно и след още шест години. Тъй като към момента на издаването на разрешителното липсват доказателства за дюни в имота и той не попада в защитена територия, проектът не е минал екооценки.

Съдът е установил, че заповедта за нищожност на строителното разрешително е аргументирана с нарушения на правни норми, които обаче към момента на издаването на разрешителното на проекта не са били действащи.

От ВАС по-късно в сряда излязоха с изявление,че РДНСК-Бургас не е осъществила задължителен служебен контрол за законосъобразност на разрешенията за строежи на плаж Корал, издадени през 2007 г. Това е органът, който е длъжен да извършва служебна проверка за съответствията на всички разрешения за строежи спрямо нормативните изисквания, към датата на издаването им. Макар срокът за протестиране на строително разрешително да е 14 дни, това е станало десет години по-късно. Макар според Закона за устройството на територията влязло в сила строително разрешително да не може да се отменя, РДНСК обявява книжата за нищожни десет години по-късно. Според съда обаче не са налице твърдяните драстични нарушения.

От ВАС заявяват, че това дело за плажа "Корал" е седмото, образувано по  протести на Прокуратурата срещу издадени разрешения за строежи там. При решенията на върховните административни съдии по тях няма противоречива практика, заявяват от съда.


Десетки са и делата във ВАС с искания за обявяване на нищожност на  разрешения за строежи по Черноморието, издадени на физически и юридически лица, за които РДНСК – Бургас не е осъществила служебен контрол за тяхната законосъобразност, допълват от ВАС.

Проблемът е обаче, че Царево няма действащ Общ устройствен план, на който се позовават върховните съдии. Той е спрян през 2014 г. със заповед на тогавашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова, а новият план все още не е получил одобрение.

През септември миналата година областният управител на Бургас Вълчо Чолаков каза, че "не вижда вариант на плажа "Корал" да има строителство". Той обяви, че няма да допусне нито едно незаконосъобразно решение на общинския съвет в Царево.

В момента апетитни крайбрежни територии се намират под сериозен риск от застрояване. Строежи започнаха на къмпингите "Арапя" и "Градина", в местността "Алепу". Строят се вили и в Иракли. Казусът с “Арапя“, “Алепу“ и “Градина“ бе прехвърлен в прокуратурата от строителния контрол.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?