Съдът търси чий е чуждият почерк в тефтерчето на Иванчева

Съдът търси чий е чуждият почерк в тефтерчето на Иванчева

Допълнителна експертиза бе назначена на тефтертчето на отстранената кметица на „Младост” Десислава Иванчева. Задачата ѝ е да провери дали чуждият почерк на една от страниците не е на бившия кмет на района Петко Дюлгеров. Той бе арестуван заедно с Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова по обвинение в подкуп, поиска от строителния предприемач Александър Ваклин. Според прокуратурата Дюлгеров е бил посредник при предаването на подкупа.

Тефтерчето на Иванчева се превърна в основно доказателство по делото, след като прокуратурата обяви, че в него са водени записки, свързани с подкупа – сметки за квадратурата на проектите на Ваклин и евнетуалните суми, които да му се поискат. Разследващите посочиха следната записка:

① В – 12.500х15
I 12 500 х 15 – 187 500
40 000 х 10 – 400 000 …."

Според назначената експертиза обаче цифрата 40 000 не е писана от Иванчева.

Прокуратурата поиска експертизата да не се приема. Съдия Иво Хинов обаче отхвърли искането им. Вместо това той постави нова задача на вещото лице – да провери дали почеркът не е на Дюлгеров. Досега този въпрос не е изследван. Вещото лице не е имал такава задача, нито пък образец от друг почерк, за да го сравни със записката.

"Експертите с пълна яснота и мотивация доказаха, че не само цифри, но и букви не отговарят и е допълнително надписвано. Има и друга страница, която се появява и която е извън кориците на делото", заяви Иванчева след заседанието.

Според нея доказателствата по делото са били съхранявани лошо и част от тях са изчезнали. Става дума за бележки, които прокураутурата твърдеше, че бившата кметица е писала в ареста до другите обвиняеми.

Знаете ли, че въпросните листчета, които аз съм писала в ареста, са изчезнали? Как се съхраняват тези доказателства? Значи, същият джоб, от който са изчезнали въпросните жълти листчета, в предния джоб се намира тефтерът – без лепенки, без печати, без нищо. Ето така се съхранява – всеки може да си рови, всеки може да си вади, всеки може да си намества. Абсолютно безобразно, непрофесионално, некомпетентно отношение спрямо веществените доказателства", заяви тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България