Съдът укри собствениците на запорирани сметки от аферата “САПАРД”

Съдът укри собствениците на запорирани сметки от аферата “САПАРД”

Софийският градски съд (СГС) запорира три банкови сметки на фирми, чиито управители са сред обвиняемите за източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД, съобщиха в понеделник от пресслужбата на съда. Сумите, върху които държавата слага ръка са до 30 000 лв. и са за обезпечаване на предвидената в закона глоба и отнемане в полза на държавата.

Злоупотребите с европарите бяха разкрити след съвместна работа на българската, германската и швейцарската прокуратура по сигнал на Службата за борба с измамите в ЕС (ОЛАФ). От българска страна в ареста се озоваха четирима души, сред които и близкият до президента Първанов пернишки бизнесмен Людмил Стойков. Други трима наши сънародници засега отървават килията по здравословни причини. 

За разлика от общоприетата до момента практика нито от съда, нито от прокуратурата посочиха имената на фирмите и техните собственици, чиито сметки са запорирани.

“Съдът остави без уважение искането на прокуратурата за налагането на запор и върху други сметки на фирми, управителите на които не са привлечени като обвиняеми”, се казва в съобщението, без да се дават повече подробности.

От прокуратурата уточниха, че в графата “обвиняеми”, според съда, влизат само задържаните до момента:  Людмил Стойков, собственик на курорта “Дюни” и на “Стомана индъстри”, Иван Иванов, собственик на ямболската птицекланица “Чубра”, Марио Николов, шеф на шуменската “Родопа”, и съпругата му Мариана Николова, която е управител на “Еврофриго”.

Дали съдът е запорирал сметка на  Людмил Стоиков, който чрез сдружение за  “Съюз за Перник” публично подкрепи кандидатурата за втори мандат на кандидат-президентската двойка Първанов-Марин, не е ясно. Ясно е само, че нито една от фирмите му пряко не се субсидира по САПАРД, което ще бъде и основният мотив, с които защита му ще поиска във вторник от Софийския апелативен съд той да бъде пуснат от ареста.

За пълен запор на сметките на бизнесмена се обявиха от ДСБ веднага след разкриването на аферата. Според партията само така България ще избегне връщането на парите, с които е злоупотребено.  

Споделяне

Още по темата

Още от България