Съдът "уволни" шефа на БНТ с присъда

Константин Каменаров умишлено е шофирал пиян, е окончателното решение

Константин Каменаров

Софийският градски съд призна за виновен за шофиране след употреба на алкохол генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Той е осъден на 1 година и 3 месеца затвор условно, 3 години изпитателен срок и 600 лв. глоба.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. То потвърждава изцяло решението на първата инстанция.

Окончателната присъда повдига въпроса за това може ли Каменаров да остане начело на БНТ.

Според Закона за радиото и телевизията членове на управителните съвети на БНТ и БНР не могат да бъдат осъждани за умишлени престъпления от общ характер.

Всичко е правилн

Решението на първата инстанция е изцяло правилно и затова се потвърждава. Това пише в решението си съдебният състав с председател Руси Алексиев. В него подробно се описва как в ранните часове на 23 юни 2016  Каменаров получил обаждане от съпругата си, която била на сбирка с приятели. Тя му казала, че не се чувства добре и около 2 ч. той се качил на колата си, за да я прибере вкъщи. Преди това пил, според собствените му обяснения, 50-100 гр. уиски и настойка от билката Златен корен, която се разтваря в чист спирт.

На връщане Каменаров бил спрян от полицаи, които му направили тест с дрегер. Отчетени са 1,65 промила алкхол. След това му е връчен талон за кръвно изследване, направено в болница "Св. Анна". Той отчита 1,60 промила алкохол.

Няма спор по фактическата обстановка, става ясно от делото. Съдът вярва на дадените от Каменаров обяснения за излизането от къщи, шофирането, както и за други подробности от въпросната вечер. Съдиите обаче не са съгласни със защитната му теза, че са извършени нарушения при вземането на кръвната му проба. Каменаров твърдеше, че такива има, тъй като в протокола с резултатите е подписана д-р Росица Иванова, но той има спомен, че кръв му е взета от мъж. По негово искане лекарката бе извикана за разпит, по време на който обясни, че лекарите само се подписват под резултатите и назначават изследвания, но не ги извършват сами. Съдът е съгласен с нея.

"Вярно е, че кръвната проба не е взета лично от свидетелката Иваноав, но според съда, присъствието на лекар по време на вземане на кръвната проба, е достатъчно, за да се обезпечи правилното извършване на предписаната медицинска манипулация. Не е задължително, нито е изискване лекарят лично да извърши всяка манипулация", се посочва в решението.

Умишлено или не?

Престъплението на Каменаров е умишлено, категорични са съдиите. Те смятат, че шефът на БНТ "е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и пряко е целял този резултат", т.е. шофирането след употреба на алкохол.

В решението се посочва, че Каменаров сам е разказал как е пил уиски и след това двойна доза "Златен корен". Според обясненията му това било равносилно на изпиването на100 гр. чист спирт.

"Обстоятелството, че една от употребените от него напитки, е била настойка от билка "златен корен“, не води до извод, че подсъдимият не е могъл да осъзнае повлияността му от алкохолни напитки, доколкото настойката по съществото си – както подсъдимият, предвид високата му степен на образованост и обща култура добре е съзнавал – е със съдържание на алкохол дори по-високо от това на алкохолните напитки в търговската мрежа. Поради това, както несъмнено е съзнавал подсъдимият, съставомерна концентрация на алкохол в организма може да бъде достигната не само чрез употреба на алкохол сред разпространявания в търговската мрежа, а и алкохолни продукти, изготвени в домашни условия, лекарствени препарати, билкови настойки и тинктури и други подобни", пише в съдебното решение.

Съдържанието на алкохол вероятно е била още по-висока, смятат съдиите, тъй като от излизането му от вкъщи до изследването са минали около два часа. Пиенето може и да не е повлияло на Каменаров, но това не означава, че съдържането на алкохол е било под 1,2 промила, колкото е минималната граница, след която шофирането се смята за престъпление.

"Това е субективно състояние на водача, зависимо от здравословното му състояние, консумираните храни и напитки, времето на резорбция на алкохол в кръвта и други фактори, което не може да води еднозначно до извод, че алкохолната концентрация на алкохол в кръвта му е под инкриминираната такава от 1.2 промила.

Умисълът на водача за управление на МПС със съставомерна концентрация на алкохол в кръвта не се изключва и поради това, че същият доброволно се е явил в болнично заведение за вземане на кръв за изследване", пишат съдиите.

Ще има ли нов генерален директор?

Влизането в сила на присъда за умишлено престъпление от общ характер е абсолютна пречка за заемане на поста генерален директор на БНТ, гласи Законът за радиото и телевизията. Едно от основанията за предсрочно прекратяване на мандата му е именно това. Шефът на БНТ е приравнен на член на СЕМ по условията за прекратяване. Спор обаче може да има по процедурата, тъй като в закона е записано, че мандатът на член на управителния съвет на обществената телевизия се прекратява от СЕМ по предложение на генералния директор на БНТ, т.е. може да се наложи Каменаров сам да предложи уволнението си.

Историята

Делото срещу Каменаров бе белязано от множество отлагания, смяна на съдебния състав и скандал с негова командировка до Брюксел. През февруари той бе депозирал болничен, според който имаше вирус и затова едно заседание бе отложено. На следващия ден обаче Каменаров се появи на събитие в Брюксел, докато все още се водеше болен и на домашно лечение. Затова съдът разпореди проверка как е бил издаден болничният му лист. Не бяха открити нарушения

Докато течеше делото, ГЕРБ и ДПС предложиха законови промени, с които трябваше да се удължат от 3 на 5 години мандатите на шефовете на БНТ и БНР.  Впоследствие текстовете бяха оттеглени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?