Съдът в Белград е пред решение за екстрадицията на Цветан Василев

Цветан Василев все още е в Белград

Случаят с Цветан Василев е към края си, тъй като съдът в Белград е на път да приключи събирането на необходимите документите, за да вземе решение по искането за екстрадиция на банкера, съобщи БНР, позовавайки се на анонимен източник от съда.

Източникът уточнява, че процедурата все пак може да продължи дълго, ако Цветан Василев обжалва евентуалното решение да бъде екстрадиран в София. Тогава окончателното решение ще е в ръцете на министъра на правосъдието на Сърбия.

Цветан Василев е обвинен от българската прокуратура за източването на 206 млн. лв. от "Корпоративна търговска банка", чийто мажоритарен собственик е неговата фирма "Бромак". При поставянето на банката под особен надзор в края на юни Василев бе във Виена и отказваше да се върне да свидетелства в България заради притеснения за сигурността си. След като бе обявен за издирване чрез Интерпол, той се предаде на сръбските власти в средата на септември. Съдът в Белград обаче реши да го остави на свобода, докато се разглежда искането на българската прокуратура за екстрадицията му.

Освен него по делото за източването на 206 милиона лева от КТБ обвинения имат още изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?