Съдът в Белград вкара Легия доживотно в затвора

Окръжният съд в Белград осъди в петък бившия командир на Частта за специални операции Милорад Улемек Лукович - Легия и петима членове на формированието на общо 86 години затвор за опита за убийство на сегашния външен министър на Сърбия Вук Драшкович и за убийството на четирима негови сътрудници, предаде БТА, като се позова на сръбските осведомителни агенции.

Милорад Лукович, командир на елитната паравоенна част, създадена от Слободан Милошевич по време на войните в Хърватия и Босна през деветдесетте години, бе осъден на 15 години затвор за организиране на нападението през октомври 1999 г. срещу Вук Драшкович - тогава известен опозиционен лидер, а сега  сръбски външен министър.  

Бившият началник на службата за държавна сигурност на Милошевич - Раде Маркович, бе осъден на 8 години затвор. Петима членове на групата на Легия, известна като "Червените барети", получиха присъди до 15 години затвор всеки.

Прокурорите поискаха до 40 години затвор за всеки от петимата главни заподозрени, което според сръбските закони е максималната възможна присъда. 

Драшкович оцеля в катастрофата, при която неговата кола бе блъсната от  брониран камион на сръбска магистрала. Това бе инсцениран инцидент, организиран от служители на Милошевич. 

Зетът на Драшкович и трима бодигардове загинаха в катастрофата.

Лукович и Маркович бяха осъдени в други два предишни процеса, но обвинението и защитата поискаха ново разглеждане на делото по процедурни причини, припомнят агенциите.

Споделяне

Още от Балкани