Съдът в Бенгази отказа да пусне медиците под гаранция

Днес в либийския град Бенгази бе възобновен процесът срещу шестимата български медици, обвинени в заразяване със СПИН на близо 393 либийски деца.

Съдът насрочи следващото заседание за 4 август, отново в Бенгази и отхвърли исканията на българския защитник за освобождаване на обвинените под гаранцията на българското правителство, удостоверена в писмо на посолството на България в Триполи, съобщи БТА.

На продължилото 1 час заседание бяха изслушани позициите на защитата на българите, както и на останалите обвиняеми - 1 палестинец и деветима либийски граждани. В исканията си пред съда адвокат Пламен Ялнъзов настоя докладът на световните учени Люк Монтание и Виторио Колизи да бъде изискан и приложен като доказателствен материал по делото.

Българският министър на външните работи Соломон Паси заяви по-рано, че голямата му надежда е в рамките на сегашните съдебни заседания докладът да бъде приет като доказателствен материал. Според него той показва, че българските медици не са били в болницата, когато е започнала СПИН-епидемията. Няколко дни по-рано обаче адвокатът на българите в Либия - Осман Бизанти - заяви, че не смята да внася този доклад в съда. Според адвоката, фондация "Кадафи" е трябвало да представи документа пред съда, тъй като той е изготвен по нейна поръчка.

Адковат Ялнъзов днес заяви, че единствено въз основа на задълбочена научна експертиза ще бъде възможно съдът да достигне до истината за трагедията, причинила страдания на семействата на децата, така и за българските граждани, "станали жертва на полицейски произвол и насилие". По този повод защитникът настоя българите да бъдат освободени под гаранция, като българската страна гарантира тяхното явяване пред либийските власти до приключване на делото.

Съдът обаче уважи искането на прокурорите мярката задържане под стража спрямо българите да не бъде променяна.

Съдията от 3-членния състав обясни, че българските обвиняеми трябва да бъдат спокойни, тъй като съдът им гарантира всички свободи на подсъдими граждани, както и че те ще бъдат съдени според закони, адекватни с европейското законодателство.

В залата като наблюдател присъстваше генералният консул на Италия в Бенгази Джовани Пирело, който заяви за БТА, че представлява както своята държава, така и Европейския съюз, чийто ротационен председател е Италия. Той допълни, че остава гарант на процеса в рамките на неговото гледане в Бенгази.

Днешното заседание на съда в Бенгази е първото събитие, пряко свързано с процеса, след като на 26 август 2002 г. Обвинителната камара в Бенгази реши, че шестимата българи остават отговорни за умишлено заразяване на 393 либийски деца със СПИН, причиняване на епидемия, както и нарушения на закони в джамахирията, свързани с реда за производство и употреба на алкохол, валутни престъпления и прелююбодеяние.

По-рано през февруари 2002 г. Народният съд на Либия отхвърли най-тежкото обвинение срещу българите - за заговор срещу държавата.

Пред съдебната зала край затвора Куефия в Бенгази, където протече съдебното заседание днес, представители на комитета на роднините на заразените деца се срещнаха с българските медии и предадоха послание до хората в България за тяхната трагедия, като декларираха, че желаят да се установи истината за случая, без значение кой е причинил заразата.

Днешното заседание на съда в Бенгази протече при засилени мерки за сигурност в покрайнините на града. Сградата беше охранявана от значителен брой полицаи с автомати и пистолети. На съдебното заседание бяха допуснати единствено няколко от роднините на заразените деца. Шестимата медици се намираха в отделена част на залата, оградена с решетки. В дъното на помещението имаше и десетина либийски граждани, за които обвинителната камара в Бенгази прецени преди близо година, че носят отговорност за причинено насилие при взимането на показания от българите по време на предварителното следствие.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: