Съдът в Бенгази отложи делото по гражданските искове срещу българските медици

Съдът в Бенгази отложи в сряда първото дело по новите граждански искове срещу осъдените български медици в СПИН делото, съобщи БТА, цитирайки посланика ни в Триполи Здравко Велев.

Делото бе насрочено по един от двата иска на семейството на две сестри близначки, починали от СПИН. Семействата на заразените с ХИВ-вируса деца в болницата "Ал Фатах" в Бенгази бяха лишени от правото да получат обезщетение. Това бе постановено с присъдата на Наказателния съд от 6 май, който обяви петте български медицински сестри за виновни за епидемията. Съдът в Бенгази ги осъди на смърт, като присъдите в момента се обжалват пред Върховния съд на Либия.

Днешното първо дело по гражданските искове е отложено заради натовареност на съда.

Делото е трябвало да се гледа от Северния съд на град Бенгази. След едночасово заседание на съдебния състав по други дела, той е взел решение да не дава ход на делото срещу петте българки и да прехвърли гледането му на съдебен състав от Южния съд на Бенгази, без да насрочва дата за това.

Либийският защитник на медиците Осман Бизанти е имал готовност да пледира на днешното заседание. В залата е присъствал и генералният консул на България в Либия Веселин Павлов.

10 млн.динара е общият размер на двата граждански иска, заведен от роднините на две сестри близначки, починали от СПИН.

Все още не е ясно дали на 18 януари, за когато е насрочен, ще има съдебно заседание и по втория иск, заведен срещу българките, тъй като те не са получили призовките си.

БНР съобщи, че от вчера зъболечението на петте медицински сестри, които се намират в затвора "Джудейда" в Триполи, е било възобновено. Три от тях вече са били на преглед в клиника извън затвора.

На 1 януари посланика ни в Либия Здравко Велев, заедно с други български дипломати и семействата им, ще посетят българките, за да им честитят Новата година. Предвижда се на 2 януари българките да бъдат посетени и от швейцарския посланик в Либия и съпругата му.

Това ще е третата визита на европейски дипломат при българките, след предишните посещения на посланиците на Испания и Холандия.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?