Съдът в Бенгази получи експертизата на местни медицински експерти

Криминалният съд в Бенгази получи доклада на местните медицински експерти, които трябваше да установят умишлено ли е причинена епидемията от СПИН в детската болница в града, за която са обвинени шестимата български медици, както и наистина ли шестимата са били изтезавани.

Съдът насрочи следващото заседание по делото за 12 януари 2004 г. като дотогава защитниците трябва да се запознаят с доклада, съобщи информационната дирекция на българското външно министерство. На предстоящото заседание ще бъде дадена думата на адвокатите на обвиняемите шестима български медици, за да направят своите пледоарии и коментари по представения доклад.

Съдията също така обяви, че съдът повече няма да разглежда и приема нови граждански искове.

В началото на заседанието съдът е изслушал нов свидетел по делото, баща на заразено дете, който е посочил медицинската сестра Нася Ненова като медицинския служител, на който са били поверени грижите за неговото дете.

Съдът е изслушал и пледоарии на адвокатите на полицейските офицери, изтезавали българските медици.

На заседанието присъстваха и шестимата обвиняеми, техният български адвокат Пламен Ялнъзов, който пристигна късно снощи с правителствения самолет поради технически проблеми с гражданския му полет, както и сътрудничката на либийския защитник Осман Бизанти - Ханан Ал Ауети. В залата бяха още консулите на Италия и Белгия, извънредният и пълномощен посланик на България в Либия Здравко Велев със съпругата си, консулът ни в Бенгази Веселин Павлов, дипломатът Румен Петров и д-р Бешков.

Споделяне

Още от България