Съдът в Букурещ не разреши на Стамен Станчев да напуска Румъния

Апелативният съд в Букурещ отхвърли във вторник искането на българина  Стамен Станчев да бъде отменена забраната да напуска територията на Румъния, съобщи агенция Ромпрес, цитирана от БТА.

Съдът отхвърли и искането на Станчев да му бъде разрешено да напусне Румъния за ограничен период от 15 дни. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано във Върховния касационен съд.

Международният консултант Стамен Станчев и бившите румънски министерски служители Раду Дончу и Доринел Муча, които са обвиняеми по същото дело, поискаха да бъде отменена забраната за напускане на Румъния с мотива, че съдебните инстанции проявяват дискриминационно отношение към тях. Адвокатите им заявиха, че не разбират как на Вадим Бенятов - сочен от прокурорите за техен водач, му беше разрешено да замине от Румъния, а на Станчев, Муча и Дончу това не се разрешава.

Адвокатът на Станчев заяви, че българинът задължително трябва да замине за Монако, за да поднови разрешителното си за пребиваване, което той и семейството му имат там. В случай че това не стане, семейството на Станчев ще трябва да напусне Монако.

"Станчев няма никакъв интерес да не спази сроковете, определени от съда. Няма никакъв мотив да бяга. Той е познат в цяла Европа, тъй като е международен консултант. Освен това има семейство, а едно от двете му деца е сериозно болно", посочи адвокатът на Станчев.

Прокурорът по делото призна, че положението на Станчев е по-специално, но посочи, че засега е необходимо забраната за напускане на Румъния да остане в сила.

Стамен Станчев, Раду Дончу и Доринел Муча са подведени под отговорност за предателство чрез издаване на тайни, което попада в обхвата на член 157 от Наказателния кодекс, отбелязват Медиафакс и вестник "Зиуа". Според този член, който се отнася до престъпления срещу държавната сигурност – измяна чрез издаване на тайни, предвиденото наказание е доживотен затвор или затвор между 15 и 25 години и забрана на някои права.

В средата на август съдът реши да премахне забраната за напускане на Румъния на Вадим Бенятов, който беше обвинен в създаване на организирана престъпна група с международен характер и в шпионаж заедно със Стамен Станчев. Тогава Бенятов увери румънските власти, че ще се явява в съда колкото пъти е необходимо, припомня Медиафакс.

Неотдавна вестник "Адевърул" информира, че Бенятов в момента е в Лондон за лечение. В румънските медии се появиха и информации, че само три дни след премахване на забраната да напуска Румъния, Бенятов е напуснал Букурещ в посока Виена. Днес прокурорът по делото заяви, че за Бенятов вече не се знае нищо.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани