Съдът в Букурещ пусна един от чужденците, обвинен в икономически шпионаж

Международният консултант Вадим Бенятов, обвинен в промишлен шпионаж по делото за стратегическите приватизации в сферата на енергетиката, може да напуска Румъния, предаде БТА, като се позова на решение на съда, цитирано от румънските информационни агенции. 

Досега Бенятов имаше забрана да напуска северната ни съседка. Решенето на съда е окончателно.

Бенятов, който има и американско гражданство, заедно с българина Стамен Станчев – консултанти на „Креди Сюис Фърст Бостън”, двама бивши румънски министри и други лица, е обвинен в шпионаж и в създаване на организирана престъпна група, която действала координирано за разкриване на икономически тайни и за осъществяване на нелоялна конкуренция във връзка с приватизирането на търговски дружества в енергийната сфера в Румъния, припомня агенция Медиафакс.

Апелативният съд в Букурещ отложи за 4 септември делото за стратегическите приватизации, в което и Станчев е подведен под отговорност.

Вадим Бенятов беше освободен от ареста в началото на годината, но му беше наложена забрана да напуска Букурещ. След като научи за решението на съда, Бенятов заяви, че няма да напуска Румъния докато не бъдат приключени процедурите по наказателното преследване от страна на прокуратурата, отбелязва агенция Ромпрес.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?