Съдът в Добрич нареди премахване на павилионите от Ботаническата в Балчик

Съдът в Добрич нареди премахване на павилионите от Ботаническата в Балчик

Добричкият окръжен съд призна правото на управление на Софийския университет "Св. Климент Охридски" върху пет недвижими имота в архитектурно-парковия комплекс "Двореца" от Балчик, съобщиха от съдебната палата в Добрич.

Със съдебните актове три фирми се задължават да предадат владението на имотите, които са публична държавна собственост.

На практика това означава, че търговските павилиони, разположени на територията на парка около Ботаническата градина, трябва да бъдат премахнати.

По трите дела е установено, че през 2010 година, когато Министерският съвет предоставя сгради и земя в комплекса за управление от Министерството на културата, държавният културен институт "Двореца" предоставя площи под наем на търговци.

През 2011 година правителството предоставя управлението на комплекса с изключение на сградите на Софийския университет. Висшето учебно заведение завежда искове срещу търговците да освободят площите по главната алея в архитектурно-парковия комплекс.

Според Окръжния съд спорните терени са заети от преместваеми обекти и по същество представляват незастроена площ. Съдът смята, че обектите не могат да бъдат характеризирани като сграда или съоръжение и следователно терените са в обхвата на управителните правомощия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Съдебните решения са окончателни.

Този акт е част от безкрайната сага около собствеността и стопанисването на парковото пространство, Ботаническата градина и Двореца в Балчик. Основните спорещи страни са Софийският университет и държавата в лицето на Министерството на културата, като от време на време в сагата се намесва и общината в Балчик.

От споровете най-пострадали са туристите, от които идват и основните приходи за комплекса. Миналата година посетителите бяха принудени да си купуват по два билета - за посещение на уникалната ботаническа градина и за Двореца и парка около него.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?