Съдът в Хага нареди на Япония да спре временно лова на китове с "научна цел"

Съдът в Хага нареди на Япония да спре временно лова на китове с "научна цел"

Международният съд в Хага отсъди в понеделник, че има основателни съмнения, че ловът на китове от Япония в Антарктика не е с научна цел, поради което нареди той да бъде временно прекратен, съобщиха световните информационни агенции.

Трибуналът аргументира решението си с факта, че големият брой уловени китове не отговаря на официално научния характер на програмата.

Международният съд бе сезиран от Австралия, която повдигна въпроса през май 2010 година. Според австралийците научната програма на Япония представлява единствено параван за лова на китове с търговска цел. Япония обяви, че ще се съобрази със забраната, но подчерта, че "съжалява и е дълбоко разочарована от решението".

"Като страна, която съблюдава правовия ред и като отговорен член на международната общност Япония ще спази решението на съда", каза ръководителят на японската делегация в Международния съд Коджи Цуруока на излизане от съдебната зала, цитиран от АФП.

По време на делото Япония твърдеше, че с действията си Австралия просто опитва да наложи на Япония своите културни норми. Япония е уловила общо 3600 китове джуджета, откакто стартира настоящата си програма през 2005 година.

Продажбата на месо от уловените китове в ресторантите и супермаркетите, макар и да не е незаконно, предизвика обвинения от страна на Австралия и други държави, противопоставящи се на лова на китове, че Япония извършва търговски китолов под научно прикритие.

В обстоятелственото си решение председателстващият съдия в Хага Питър Томка заяви, че Япония не е могла да докаже, че ловът на стотици китове, основно от вида джуджета, в арктическите води всяка зима, е само и единствено с научна цел (по програма, известна като Jarpa II).

Страната на Изгряващото слънце наложи мораториум на китолова през 1986 г., но продължи да ловува в северната и в южната част на Тихия океан, възползвайки се от разпоредбите, които го разрешават, но само с научна цел. Норвегия и Исландия отхвърлиха разпоредбата и продължиха с китолова.

Месото от китове се продава в търговската мрежа в Япония. Страната често влиза в спорове с Австралия и някои други западни страни, които силно се противопоставят на китолова с аргумента, че това са застрашени видове.

От своя страна Япония твърди, че китовете джуджета и редица други видове са в изобилие и че нейните китоловни дейности са устойчиви. Природозащитници настояват, че от 1987 година насам Япония е убила над 15 000 кита.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?