Съдът в Хага отложи процеса срещу Караджич заради отсъствието му

Съдът в Хага отложи процеса срещу Караджич заради отсъствието му
Съдебният процес срещу бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич тръгна в понеделник, но бе отложен за утре заради неявяването на обвиняемия, съобщиха световните агенции в понеделник.

Караджич предупреди още миналата седмица, че ще бойкотира началото на процеса, защото смята, че няма достатъчно време да подготви защитата си, която сам ще води, след като се отказа от правото си на адвокат.

Караджич е изправен пред Международния трибунал за престъпленията в бивша Югославия по 11 обвинения, включително геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Съдия О-Гон Квон обяви, че делото ще продължи във вторник. Тогава обвинението трябва да изложи своята начална пледоария. На заседанието в понеделник, което продължи по-малко от 30 минути, обвинението призова съда да назначи на Караджич служебен защитник.

ББС отбелязва, че не е ясно, как процесът ще продължи, ако Караджич не се появи на съдебната скамейка. Възможните опции са процесът да бъде отново отложен, да бъде назначен служебен защитник, да започнат без него или да го принудят да присъства. Един от адвокатите на Караджич Питър Робинсън заяви пред Ройтерс, че бившият лидер на босненските сърби ще бойкотира процеса, докато не се подготви.

Началото на процеса срещу него вече бе отлагано два пъти. Бе отхвърлена и молба за отлагането му с още 10 месеца. През юли Караджич поиска случаят да бъде затворен, тъй като твърди, че американският пратеник на Балканите Ричард Холбрук през 1996 година му е предложил имунитет срещу съдебно преследване, ако се откаже от каквито и да е публични изяви. Холбрук обаче отрича това твърдение, припомня ББС.

Сърбия залови и предаде Караджич през юли миналата година, след като той се укриваше в продължение на 13 години.

64-годишният Караджич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, включително за 43-месечната обсада на Сараево и клането на около 8 000 мюсюлмани в Сребреница през 1995 г., което се смята за най-голямото зверство, извършвано в Европа от Втората световна война насам.

Според обвинението, Караджич е знаел за зверствата и не е направил нищо, за да спре силите на босненските сърби.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?