Съдът в Хага подкрепи забраната на марихуана за чужденци в Холандия

Съдът в Хага подкрепи забраната на марихуана за чужденци в Холандия

Съдът в Хага се произнесе в подкрепа на забраната за продажба на марихуана на чуждите туристи в Холандия, предаде ББС в петък. Законът бе обжалван от собственици на кофи шопове, които печелят от продажбата на леки наркотици и според които въвежданата забрана е дискриминационна спрямо чужденците, тъй като тя предвижда в бъдеще само граждани на Холандия да могат да купуват марихуана.

Адвокат на предприемачите заяви, че това решение ще бъде оспорвано и при нужда въпросът ще бъде отнесен и към Европейския съд по правата на човека.

 

Ограничителният закон влиза в сила през май в три южни провинции, а до края на 2012 г. ще обхване цялата територия на страната. Още миналия ноември в Маастрихт бе въведена забрана за посещение в кофи шоповете на туристи от всички страни, освен от Белгия и Германия.

 

В цяла Холандия работят около 700 такива заведения, в които се продават до 5 грама марихуана на един купувач. Ако техните собственици не се подчинят на забраната да продават леките наркотици, заведенията им ще бъдат закривани.

 

Решението за забрана на чуждите туристи да посещават кофи щоповете бе инициирано от консерваторите в сформираното преди половина година правителство. Законът не се одобрява не само от собствениците на такива заведения, но и от някои политици.

 

Например кметът на Амстердам Еберхард ван дер Лаан се опасява, че популярността на града като туристическа дестинация ще намалее, тъй като една трета от посетителите идват само заради леките наркотици.

 

Съдбата на засягащата чужденците забрана обаче остава под въпрос, след като правителството в Холандия бе разпуснато, след като на 23 април оставка подаде премиерът Марк Руте. Той се оттегли от поста си заради провала на преговорите в коалицията за намаляване на разходите на страната, за да се балансира бюджетът.

Споделяне

Още от Свят