Съдът в Хага призна независимостта на Косово

Съдът в Хага призна независимостта на Косово

Международният съд в Хага постанови, че едностранното обявяване на независимостта на Косово през 2008 г. не е било в нарушение на международното право, предадоха световните агенции в четвъртък.

Независимостта на Косово от Сърбия бе обявена от косовския парламент на 17 февруари 2008 година.

Белград оспорва решението за оповестяване на независимост и продължава да смята Косово за своя територия под наименованието Автономна област Косово и Метохия.

В решението на съда, което беше прочетено от председателя Хисаши Овада, се посочва, че международното право не съдържа разпоредби, "забраняващи обявяване на независимост". Решенията на Международния съд се приемат с мнозинство от гласовете на 15-те съдии.

"Съдът смята, че общото международно право не съдържа приложима забрана на обявяването на независимост. Той съответно стигна до заключението, че обявяването на независимост на Косово на 17 февруари 2008 г. не е нарушило международното право", каза Овада.

Възможно е съдебното решение да окуражи някои сепаратиските движения в други региони по света, коментира агенцията.

На произнасянето на становището днес присъстват представители на над 40 държави.

Досега независимостта на Косово е призната от 69 страни в света, включително от Съединените щати и голяма част от страните от ЕС, включително България. Изключение правят Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН поиска от Международния съд в Хага да се произнесе дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина не противоречи на международното право.

Малко преди произнасянето на съдебното решение сръбският президент Борис Тадич предупреди, че признаването на легитимността на независимостта на Косово ще има негативни последици. "Ако становището на Международния съд установи нов принцип, това ще отвори пътя за един цял нов процес на създаване
на нови държави по света - нещо, което ще дестабилизира много държави по света", заяви той.

"Ако съдът подкрепи отцепването, нито една граница в света и в региона няма да бъде сигурна", предупреди по-рано днес и сръбският външен министър Вук Йеремич.

В сряда САЩ отново потвърдиха "пълната си подкрепа" за независимостта на Косово по време на посещението на косовския премиер Хашим Тачи във Вашингтон. Русия, която е традиционен съюзник на Сърбия, не признава независимостта на Косово.

Споделяне

Още от Свят