Съдът в Хага ще обяви присъдата на Радован Караджич по обвинението му за геноцид

Съдът в Хага ще обяви присъдата на Радован Караджич по обвинението му за геноцид

В четвъртък ще бъде прочетена присъдата на обвинявания в геноцид и военни престъпления по време на войната в Босна Радован Караджич. По време на конфликта, продължил три години и половина, Караджич е президент на босненската Република Сръбска и върховен главнокомандващ на военните ѝ сили.

За се стигне до днешния ден, делото срещу Радован Караджич започна през 2010 г. От тогава са изслушани общо 585 свидетели – жертви от войната, политици, членове на мироопазващите сили на ООН и експерти.

След четирите и половина години изслушвания - време, отделено за събиране на свидетелски показания, съдиите си оставиха една година, през която да решат каква е присъдата на родения през 1945 година в черногорското село Петница Караджич.

Според прокуратурата бившият президент на босненските сърби Радован Караджич е оркестрирал най-тежките военни престъпления през войните след разпадането на Югославия. Обвинението твърди, че върховният командир на армията на босненските сърби носи отговорност за атаките над Сараево, продължили 1425 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?