Съдът в Хюстън започва слушанията по делото за фалита на Юкос

Двудневни слушания по делото за фалита на руската петролна компания Юкос започват в сряда в Хюстън, САЩ, предадоха световните агенции.

Слушанията са изключително важни, защото след приключването им трябва да бъде взето решение дали американският съд е в правомощията си да продължи гледането на безпрецедентното дело за фалита на руската компания.

Съдебната процедура засяга разглеждането на иска на Дойче банк, която в края на декември миналата година поиска да бъде отхвърлена молбата на Юкос за задействане на фалита ѝ. Целта на руската компания бе да си гарантира съдебна защита от кредитори и да бъдат спрени всякакви сделки с нейни активи по силата на американското законодателство.

Тогава адвокатите на банката заявиха, че юрисдикцията на съда не се простира върху руската компания, която фактически няма бизнес в щата Тексас. Във вторник Дойче банк внесе молба с допълнителни аргументи, в която обвинява Юкос в опит изкуствено да създаде юридическа основа за намеса на американския съд в спор между петролната компания и руското правителство, уточнява ИТАР-ТАСС.

Юкос се обърна в съда по фалитите в Тексас на 14 декември 2004 г. с цел да предотврати подготвяната продажба на основното му производствено подразделение Юганскнефтегаз. Дни по-късно съдия Летиша Кларк прие постановление за прекратяване в срок от 10 дни на всякакви трансакции с активи на Юкос, докато бъде решен въпросът за фалита. В нейното постановление конкретно се посочваше руската компания Газпром, за която всички предполагаха, че се готви да придобие Юганскнефтегаз, а също и група западни банки, сред които и Дойче банк, които планираха да финансират операцията.

Въпреки решението на Хюстънския съд търгът се състоя, но Газпром не взе участие в него, а западните банки се отказаха да кредитират сделката.

На 19 декември напълно неизвестната фирма Байкалфинансгруп купи 76,79% от акциите на Юганскнефтегаз за 9,35 млрд. долара.

В същото време ръководството на Юкос потвърди готовността си да преследва по съдебен път всеки, който е могъл да има отношение към закупуването на Юганскнефтегаз и преди известно време предяви иск за 20 млрд. долара към Газпром, Газпромнефт, Байкалфинансгруп и Роснефт, като ги обвини, че са участвали в "експроприяцията на Юганскнефтегаз".

Междувременно във вторник президентът на Лукойл Вагит Алекперов призова на конференцията в Хюстън "Кембридж енерджи рисърч асошиътс" инвеститорите в пертолния и газовия сектор да не се боят да правят вложения в Русия заради аферата "Юкос", предаде ИТАР-ТАСС.

Ставащото с Юкос не е свързано с общия инвестиционен климат в Русия, подчерта Алекперов. Той посочи като обещаващ пример за инвестиционна дейност в Русия американската фирма Коноко Филипс. През 2004 г. тя спечели наддаването за 7,6% от уставния капитал на Лукойл, а след това делът ѝ нарасна до 10%.

Лукойл се надява след изборите новото иракско правителство да ѝ даде разрешение за започване на разработването на петролното находище Западна Курна, каза още Вагит Алекперов, цитиран от Дау Джоунс нюзуайърс и ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?