Съдът в Кюстендил оправда братя Галеви

Съдът в Кюстендил оправда братя Галеви
Окръжният съд в Кюстендил издаде в четвъртък оправдателни присъди срещу Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви.

Преди два дни окръжната прокуратура в Кюстендил поиска присъди по 8 години затвор за двамата. Те бяха оправдани по всички обвинения за създаване и участие във въоръжена организирана престъпна група, за изнудване и нанасяне на телесни повреди в Дупница.

Всички останали обвиняеми, сочени за част от групата на Галевите, също бяха обявени за невинни по обвинения за участие в организирана престъпна група. Това са Владимир Ангелов – Стъклето, Апостол Чакалов - Тоци, Георги Блатски, Красимир Оков и Георги Градевски – Конана. Съдът отхвърли и исковете на гражданските ищци.

Съдът призна Чакалов за виновен за нанасяне на средна телесна повреда, за което му наложи затвор от 1 година и 4 месеца. За незаконно притежание на боеприпаси - 73 патрона, Владимир Ангелов получи същата присъда.

Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Софийския апелативен съд.

Делото срещу Галеви започна при акция в Дупница, която последва разпространяването на информацията, че са се срещали с тогавашния вътрешен министър Румен Петков чрез посредничеството на Алексей Петров.

Прокуратурата бе обявила Пламен Галев за лидер и мозък на престъпната група в Дупница. По-малкият "брат Галев" Ангел Христов е сочен като втори в йерархията на групата, но решенията са взимани солидарно.

След произнасянето на присъдите Галеви отказаха коментар. Пламен Миланов, който е един от основните свидетели и граждански ищци по делото, заяви, че "съдът е оправдал мафията".

"Присъствахте в залата и видяхте, че съдът оправда мафията, че са все още дълги ръцете на октопода. За всички повдигнати обвинения прокуратурата беше внесла предложения, нито едно от тези предложения не беше прието и получиха оправдателни присъди, при положение че имаше достатъчно доказателства, за които можеха да бъдат дадени поне минималните присъди".

"Но за съжаление, това е България. Сега очаквам галевизация да има в цялата страна и все по-тежко да бъде. Ако кажа, че не ме е страх, ще излъжа. Може ли да не ме е страх - и за мен, и за семейството ми", каза той.

"Така е преценил съдът, не мога да коментирам съдебен акт, защото нямам право. Остават още две инстанции", заяви от своя страна адвокатът на двамата Емил Велинов.

Той добави, че е очаквал подобно решение. "Аз съм казвал винаги, още от началото, че за мен те са невинни. Нищо повече не коментирам", каза Велинов.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?