Съдът в Кюстендил оправда братя Галеви

Съдът в Кюстендил оправда братя Галеви
Окръжният съд в Кюстендил издаде в четвъртък оправдателни присъди срещу Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви.

Преди два дни окръжната прокуратура в Кюстендил поиска присъди по 8 години затвор за двамата. Те бяха оправдани по всички обвинения за създаване и участие във въоръжена организирана престъпна група, за изнудване и нанасяне на телесни повреди в Дупница.

Всички останали обвиняеми, сочени за част от групата на Галевите, също бяха обявени за невинни по обвинения за участие в организирана престъпна група. Това са Владимир Ангелов – Стъклето, Апостол Чакалов - Тоци, Георги Блатски, Красимир Оков и Георги Градевски – Конана. Съдът отхвърли и исковете на гражданските ищци.

Съдът призна Чакалов за виновен за нанасяне на средна телесна повреда, за което му наложи затвор от 1 година и 4 месеца. За незаконно притежание на боеприпаси - 73 патрона, Владимир Ангелов получи същата присъда.

Присъдите могат да бъдат обжалвани пред Софийския апелативен съд.

Делото срещу Галеви започна при акция в Дупница, която последва разпространяването на информацията, че са се срещали с тогавашния вътрешен министър Румен Петков чрез посредничеството на Алексей Петров.

Прокуратурата бе обявила Пламен Галев за лидер и мозък на престъпната група в Дупница. По-малкият "брат Галев" Ангел Христов е сочен като втори в йерархията на групата, но решенията са взимани солидарно.

След произнасянето на присъдите Галеви отказаха коментар. Пламен Миланов, който е един от основните свидетели и граждански ищци по делото, заяви, че "съдът е оправдал мафията".

"Присъствахте в залата и видяхте, че съдът оправда мафията, че са все още дълги ръцете на октопода. За всички повдигнати обвинения прокуратурата беше внесла предложения, нито едно от тези предложения не беше прието и получиха оправдателни присъди, при положение че имаше достатъчно доказателства, за които можеха да бъдат дадени поне минималните присъди".

"Но за съжаление, това е България. Сега очаквам галевизация да има в цялата страна и все по-тежко да бъде. Ако кажа, че не ме е страх, ще излъжа. Може ли да не ме е страх - и за мен, и за семейството ми", каза той.

"Така е преценил съдът, не мога да коментирам съдебен акт, защото нямам право. Остават още две инстанции", заяви от своя страна адвокатът на двамата Емил Велинов.

Той добави, че е очаквал подобно решение. "Аз съм казвал винаги, още от началото, че за мен те са невинни. Нищо повече не коментирам", каза Велинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България