Съдът в Люксембург не разреши на Пучдемон да стане евродепутат

Карлес Пучдемон, сн. БГНЕС

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон не получи разрешение от Съда на ЕС да заеме мястото си на евродепутат, съобщи ДПА.

Базираният в Люксембург трибунал отхвърли искането на Пучдемон и на бившия регионален министър на здравеопазването на Каталуния Антони Комин да заемат местата си в Европарламента.

Решението бе постановено ден преди началото на учредителната сесия на новия Европарламент в Страсбург.

Двамата каталунски политици бяха избрани за евродепутати на изборите в края на май. Испания обаче е издала срещу тях заповеди за арест и те живеят в изгнание в Белгия.

Испанската избирателна комисия отказа да предаде удостоверенията на двамата политици, че са избрани за евродепутати.

Според комисията всички новоизбрани испански евродепутати трябва първо да положат клетва пред конституцията в Мадрид. Пучдемон и Комин не са се явили и по тази причина не фигурират в списъка на избраните евродепутати.

Решението на Съда на ЕС означава, че двамата каталунски политици няма да могат да встъпят в мандатите си като евродепутати.

Съдът отхвърли жалбата им срещу действията на испанските власти.

Ако избраните евродепутати не фигурират в списъка на съответната държава, Европейският парламент не може да потвърди, че те легитимно претендират за мястото си в ЕП, заявиха от съда в Люксембург.

Въпросът дали евродепутатите трябва лично да положат клетва пред конституцията е предмет на дело пред испански съд, по което все още няма решение.

Ако отидат в Испания, Пучдемон и Комин незабавно ще бъдат арестувани във връзка с участието им в опита за отцепване на Каталуния през есента на 2017 г.

Няколко хиляди каталунци протестират пред Европейския парламент

Няколко хиляди каталунци излязоха във вторник на демонстрация пред Европейския парламент в Страсбург, за да протестират срещу недопускането на трима сепаратистки депутати, избрани в края на май за евродепутати, до участие в първата му пленарна сесия, предаде Франс прес.

Най-малко 4000 души разпънаха каталунския флаг на площада пред ЕП, съобщи полицията. Пред ЕП бе изградена сцена, имаше засилено присъствие на пазители на реда и затруднения за градския транспорт.

Сред тримата каталунски депутати, чието участие в ЕП е блокирано от Мадрид, освен Карлес Пучдемон и Комин, е и сепаратистът Ориол Жункерас, който се намира в арест в Испания.

Споделяне

Още от Европа