Съдът в Монтана отказа да отстрани от длъжност кмета Златко Живков

Окръжният съд в Монтана отказа да отстрани от длъжност кмета на Монтана Златко Живков по искане на Софийската градска прокуратура, съобщи БТА.

На заседание в сряда съдът постанови, че Живков не пречи на разследването срещу него и няма проблем да остане на поста си.

Прокурорът Емил Петров заяви на заседанието, че Живков е възможно да пречи на разследването и заради това трябва да бъде отстранен. От събраните по делото доказателства обаче стана ясно, че Живков е предоставил на прокуратурата всички документи, които са били поискани.

Преди година Живков бе обвинен от прокуратурата, че е отклонил 700 000 лева, събрани през 2010 година от община Монтана под формата на такса "смет". Средствата са използвани за други дейности - плащане на отопление в детски гради и детски ясли, а не за сметосъбиране.

Пред журналисти Златко Живков коментира, че не се притеснява от повдигнатите му обвинения, тъй като "делото и поръчителите му са обречени на неуспех още от самото му начало". Той поясни, че въпросните 700 000 лева са събрани като недобори (просрочени плащания) за такса "смет" от предишни години и не са влизали в план-сметката на община Монтана за 2010 година.

Живков уточни, че средствата не са отпуснати целево от държавния бюджет, а са общински приходи, с които общината и кметът могат да се разпореждат по свое усмотрение. Кметът каза, че делото срещу него е политическо и чрез него някои мести партийни лидери търсят реванш за загубата си на местните избори през октомври 2011 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?