Съдът в Русе отмени присъдата на румънския журналист Джордже Бухнич

Русенският окръжен съд отмени присъдата на румънския журналист от телевизия ПРО ТВ Джордже Бухнич, с която на 3 декември 2004 година районният съд го обяви за виновен за носене и ползване на специални технически средства, съобщи в петък БТА като цитира адвокатът на Бухнич Деян Цветков.

Той допълни, че делото е върнато на районната прокуратура, защото са допуснати процесуални нарушения.

На 3 декември 2004 г. Русенския окръжен съд осъди журналиста на глоба от 1000 лв. Той обжалва и поиска оправдателна присъда. Процесът на втора инстанция беше на 7 април 2005 г.

Джордже Бухнич беше арестуван на 16 ноември 2004 година на граничен пункт Дунав мост, тъй като в него бяха намерени специални технически средства - скрита камера и микрофон, за чието  използване според три български закона трябва разрешение, гласеше съобщението на прокуратурата. По време на съдебния процес обвинението посочи факти, че румънският журналист е снимал тайно служители на българския граничен пункт.

Никой в България не може да бъде следен или сниман без негово знание и съгласие, освен от МВР, според закона за разкриване на тежки престъпления, пледира пред съда прокурорът Борислав Велков.

Обвинението изнесе факти за умишлено престъпление, тъй като румънският гражданин е съзнавал нарушението на закона и се е опитал да махне скритата камера от себе си преди обиска на границата.

На втора инстанция окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев поиска потвърждаване на присъдата с мотива, че законите трябва да се спазват от всички, в това число и от упражняващите професията журналист.  

Защитата на Бухнич посочи процесуални нарушения в първата инстанция и заяви, че законът за специалните разузнавателни  средства се отнася само до длъжностни лица, които трябва да имат разрешение от съда, за да съберат информация с използването на СРС.  Разрешителният режим за закупуване на камери означава, че притежанието и използването им е свободно, подчертаха адвокатите.

Споделяне

Още от България