Съдът в Сливен оправда Лечков за злоупотреба със служебно положение

Йордан Лечков

Сливенският окръжен съд оправда бившия кмет на града Йордан Лечков по делото му за злоупотреба със служебно положение. Прокуратурата го обвини, че е използвал служебното си положението, за да прекрати договор на фирма, спечелила поръчка за ремонт на ограда на местно училище.

Според обвинението Лечков лично е посочил друга фирма за изпълнение на
поръчката. Присъдата подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Бургаския апелативен съд.

Това бе единственото от четирите дела срещу бившия кмет, което се гледа в Сливен, защото по другите съдиите си направиха отвод.

През юни тази година Върховният касационен съд окончателно оневинени бившия кмет на Сливен Йордан Лечков по делото за подкуп от 5000 лева. Делото започна след жалба на сливенския бизнесмен Илия Георгиев - Манастира, който твърдеше, че през 2005 година тогавашният кмет си е поискал и взел парите под претекст, че му трябват за издръжката на футболния отбор на Сливен.

По другите две дела Лечков обаче не може да похвали с такъв успех. През май и юни тази година той получи две условни присъди на първа инстанция. Първо бе обявен за виновен за превишаване на правомощията си и ощетяване на държавата с 14 642 лева, после и за злоупотреба със служебно положение, довело до ощетяване на общината в размер на 904 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България