Съдът в Стара Загора даде първа ефективна присъда на Йордан Лечков

Йордан Лечков

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков получи в понеделник първата си ефективна присъда от 2 години затвор, произнесена от Окръжния съд в Стара Загора. Досега той имаше 2 условни присъди на първа инстанция.

Съдът в Стара Загора призна Лечков за виновен по две от повдигнатите му обвинения, съобщи БГНЕС. Първото е за неизгодна сделка за водния цикъл на Сливен с нанесена щета за 571 783 лв.

Второто обвинение е за оказване на принуда върху директора на териториалното звено на НАП в Сливен Петко Дюлгеров.

В 15-дневен срок бившият кмет на Сливен има право да обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

Преди месец Сливенският окръжен съд оправда Лечков по делото му за злоупотреба със служебно положение. Прокуратурата го обвини, че е използвал служебното си положение, за да прекрати договор на фирма, спечелила поръчка за ремонт на ограда на местно училище.

Това бе единственото от четирите дела срещу бившия кмет, което се гледа в Сливен, защото по другите съдиите си направиха отвод.

През юни тази година Върховният касационен съд окончателно оневинени бившия кмет на Сливен по делото за подкуп от 5000 лева. Делото започна след жалба на сливенския бизнесмен Илия Георгиев - Манастира, който твърдеше, че през 2005 година тогавашният кмет си е поискал и взел парите под претекст, че му трябват за издръжката на футболния отбор на Сливен.

Двете условни присъди на Лечков са за превишаване на правомощията и ощетяване на държавата с 14 642 лева, както и за злоупотреба със служебно положение, довело до ощетяване на общината с 904 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?