Съдът в Страсбург обяви ареста на Тимошенко за незаконен

Съдът в Страсбург обяви ареста на Тимошенко за незаконен

Европейският съд по правата на човека постанови във вторник, че експремиерът на Украйна Юлия Тимошенко е била арестувана незаконно в жилището си с политически мотиви, при което много нейни права са били нарушени, съобщиха световните агенции.

След огласяване на решението представителят на украинското правителство стремително напусна залата на съда в Страсбург, съобщава Асошиейтед прес.

Жалбата на Тимошенко, която излежава присъда от седем години затвор, е за това, че е арестувана по политически причини и че ѝ е отказвана адекватна медицинска помощ в затвора.

Петдесет и две годишната Юлия Тимошенко излежава присъда от седем години по обвинение в злоупотреба с власт при сключването на договор за доставка на руски газ, когато е била премиер.

В решението на съда в Страсбург се посочва, че задържането под стража на Тимошенко по време на разследването за газовата сделка е било "самоуправство и незаконно", тоест не е била установена в достатъчна степен законността на нейния арест. Освен това вносителката на жалбата е била лишена от възможност да изиска обезщетение за незаконното си лишаване от свобода.

Според съда в случая с Тимошенко украинските власти са нарушили едновременно четири члена на Европейската конвенция за правата на човека. Сред тях са текстовете от конвенцията за правото на свобода и лична неприкосновеност, за базотлагателното разглеждане от съда на законността на ареста, за компенсация при незаконен арест.

Съдът в Страсбург удовлетвори жалбата на Юлия Тимошенко относно ареста ѝ, отхвърли друга нейна жалба - относно условията за нейното лечение в затвора в Харков през април 2012 г. Съдиите постановиха, че няма достатъчно доказателства, че на осъдената са били нанасяни побои от надзирателките.

Днешното решение на Европейския съд по правата на човека не е окончателно. В срок от три месеца страните по процеса могат да се обърнат към т.нар. Голяма палата - апелативния орган на съда в Страсбург. Ако заинтересуваните страни не го сторят в този срок, днешното решение остава в сила.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят