Съдът в Страсбург осъди Австрия, експулсирала български младеж

Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Австрия за експулсирането на български младеж, извършил няколко престъпления, когато бил на 15 и на 16 години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Юри Маслов, който в момента е на 23 години, пристигнал нелегално в Австрия, когато бил на 6 години заедно с родителите си, с брат си и сестра си.

През септември 1999 г. и през май 2000 г. съдът за непълнолетни във Виена осъдил младежа, който бил наркоман, на 18 месеца затвор, 13 от които условно, а след това на 15 месеца затвор за грабежи, изнудване и насилствени действия.

При второто му осъждане съдът счел за утежняващо вината обстоятелство, че младежът не се е подложил на лечение, както го задължил съдът през 1999 г.

След като младият българин изтърпял наказанието си той бил експулсиран през декември 2003 г. в родната си страна въз основа на издадена 10-годишна забрана за пребиваване в страната.

Европейският съд за правата на човека реши, че тази забрана за престой е била несъразмерна с извършените престъпни деяния и че поведението на младежа впоследствие е било безупречно. Освен това съдиите в Страсбург решиха, че Австрия е нарушила правото му на личен и семеен живот и отсъдиха да му бъдат изплатени 5760 евро за морални и материални щети.

Споделяне

Още от Европа