Съдът в Страсбург осъди Русия за несправедливо правосъдие срещу братя Навални

Според руската ЦИК Алексей Навални ще може да се кандидатира за изборна длъжност в Русия след 2028 г.

Съдът в Страсбург осъди Русия за несправедливо правосъдие срещу братя Навални

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) разпореди на правителството на Русия да изплати на опозиционния лидер Алексей Навални 55 хиляди евро, а на пребиваващия в затвора негов брат Олег над 20 хиляди евро, предаде ДПА.

Съдът в Страсбург присъди изплащането на компенсация на братята заради несправедливи присъди в Русия по обвинения в измама и присвояване на средства от руския клон на френската козметична фирма "Ив Роше".

 

Олег Навални излежава присъда след делото през 2014 г. и предстои да излезе на свобода догодина, а брат му бе осъден условно.

Съдебният състав на ЕСПЧ единодушно подкрепи жалбата на двамата Навални и реши, че в решенията на руския съд са нарушени членове 6 и 7 от Европейската конвенция за правата на човека - за "право на справедлив съд" и за "наказание въз основа на закон".

 

Последното означава, че не може да бъде съден човек за деяния, които в момента на извършването не са били престъпления, посочи ТАСС.

Руската агенция цитира Леонид Слуцки, председател на комисията по външни работи към Държавната дума, според когото решението на съда в Страсбург е политически мотивирано.

 

"Решението по делото на братя Навални, както и много други от последните присъди на ЕСПЧ във всички случаи носят политизиран характер", каза той. На ищците е присъдено обезщетение на обща сума 75 971 евро и 460 хиляди рубли, по-малко от поисканото от вносителите на жалбата.

ДПА отбеляза, че руските власти вероятно няма да платят нищо на Алексей и Олег Навални, защото от края на 2015 г . в Русия действа закон, който позволява да се пренебрегват присъди на международни съдилища, вкл. и на ЕСПЧ. Въпросният закон, който намалява ангажираността на Русия към международните споразумения, е смятан за средство, чрез което се предотвратява изплащането на милиарди евро по мащабен съдебен иск относно имуществото на бившата петролна компания "Юкос".

 

Същевременно председателката на ЦИК на Руската федерация Ела Памфилова, цитирана във вторник от ТАСС, заяви, че руският опозиционер Алексей Навални ще може да се кандидатира за изборна длъжност след 2028 г.

Съдебната присъда срещу Навални за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му затваря по закон пътя към изборите напролет. Опозиционерът обаче започна кампания с предизборни митинги в страната и по-рано този месец бе осъден на 20 дни затвор заради призиви към неразрешени протести.

"Г-н Навални е млад, перспективен политик, има всички шансове . . . и щом мине тоя срок от десет години, някъде през 2028 г. плюс още пет месеца, ще може да се кандидатира", каза Памфилова. "Нека доказва не чрез натиск на улицата, а с идеите си, че е достоен за президентския пост", добави тя.

Самият Навални обясни по-рано, че не вижда правни пречки да се кандидатира в президентските избори през март, тъй като руската конституция изрично забранява участието на хора, излежаващи присъди, а той е осъден условно. Той заяви, че ще обжалва забранителната законова норма пред Конституционния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?