Съдът в Страсбург осъди Унгария за уволняването на председателя на Върховния съд

Съдът в Страсбург осъди Унгария за уволняването на председателя на Върховния съд

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди Унгария за освобождаването на председателя на Върховния съд Андраш Бака от поста му през 2012 г., преценявайки, че той е бил наказан за критиките си срещу правителството на премиера Виктор Орбан, предаде Франс прес в четвъртък.

Чрез преждевременното му пенсиониране унгарските власти са накърнили правото на свобода на словото на магистрата, критикувал политиката на управляващите консерватори, посочи съдът в окончателното си решение, потвърждавайки първо решение от 2014 г.

Съдът смята, че Бака не е имал възможност да се възползва от правото си на достъп до съд, а също, че преждевременното прекъсване на правомощията му представлява накърняване на правото му на свобода на словото заради изразените публично от него мнения и критики.

ЕСПЧ постанови Унгария да изплати на Бака глоба от 70 000 евро за нанесени морални и материални щети. Страната трябва да заплати също 30 000 евро като компенсация за съдебни разходи.

От 1991 до 2008 г. 65-годишният днес Андраш Бака е бил съдия в ЕСПЧ. През 2009 г. той е избран от унгарския парламент за председател на Върховния съд.

Между февруари и ноември 2011 г. той публично критикувал много от реформите, подети от партия ФИДЕС на Виктор Орбан от идването ѝ на власт през 2010 г., включително понижаването на определената от закона възраст за пенсиониране на съдиите от 70 на 62 години. Според противници на тази реформа тя на практика е довела до същинска чистка в съдебната власт. По закон Бака трябвало да оглавява върховния съд до 2015 г., но го принудили да прекрати пълномощията си три години и половина по-рано. Понеже нямал законна възможност да обжалва решението в родината си, Бака се обърнал към ЕСПЧ в Страсбург.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?