Съдът в Страсбург отново осъди България за нарушаване на свободата на словото

Съдът в Страсбург отново осъди България за нарушаване на свободата на словото

Европейският съд по правата на човека осъди България за нарушение на свободата на словото по дело, заведено от журналиста от "24 часа" Светлана Йорданова и бившия главен редактор на в. "Труд" Тошо Тошев, съобщи сайтът "Правен свят". Повод е публикация във вестник "Труд" от 1996 година, където Йорданова работи тогава като репортер.

В публикацията се цитира официално прессъобщение на пресцентъра на МВР, както и военен прокурор, че срещу бившия служител на МВР Николай Тодоров се води дело за злоупотреба със служебно положение. Въпреки това през 1999 година той завежда дело за накърнена чест срещу журналиста и тогавашния главен редактор на вестника, което печели през 2004 година. Българският съд му присъжда обезщетение от 10 000 лева.

Съдът в Страсбург прие, че Светлана Йорданова, която сега работи като редактор във в. "24 часа", трябва да получи от държавата обезщетение от 4500 евро плюс 1518 евро за разноски по делото. Тошо Тошев, който сега е главен редактор на вестник "Преса", не е претендирал за обезщетение за вреди и разноски по делото.

"Това е най-доброто решение срещу България, визиращо свободата на словото и даващо стандарт за границите на допустима намеса на държавата в дейността на медиите и журналистите", заяви адвокат Михаил Екимджиев, адвокат на Йорданова пред съда в Страсбург, цитиран от "Правен свят".

В края на миналата година България отново бе осъдена пред Страсбург за нарушаване на свободата на словото, но от двама бургаски журналисти.

Това са бургаският журналист Катя Касабова (репортер в регионалния в. "Компас") и Божидар Божков (кореспондент на в. "Сега"). Двамата са дадени на съд за клевета, след като публикуват разкритията си как се заобикалят изпитите за приемане в елитните училища в града.

Разследването доведе до множество награди, включително наградата за журналистика "Паница", както и награда на от фондация "Свободна и демократична България".

Журналистите обаче са осъдени за клевета. На първа инстанция присъдата е произнесена през 2003 година от съдия Деница Петкова, която сега е заместник-министър на правосъдието. Тя заявява, че Катя Касабова е осъдена да плати на ищците 7500 лева, а Божидар Божков е осъден за 6300 лева.

Девет години по-късно Европейският съд присъжда на журналистите обезщетения от общо 37 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България