Съдът в Страсбург пак в устата на Първанов

Съдът в Страсбург пак в устата на Първанов
Дни след като българският президент Георги Първанов призова новия руски патриарх Кирил да вземе отношение по решението на Европейския съд за правата на човека в Страсбург за ситуацията в Българската православна църква (БПЦ), във вторник държавният глава обяви, че от решенията на съда в Страсбург "не произтича автоматично едно или друго задължение на българското правителство".

След среща с българския си колега Георги Първанов, македонският президент Бранко Цървенковски настоя България да уважава решенията на съда в Страсбург във връзка с регистрацията на политическа партия ОМО “Илинден".

Цървенковски се мотивира с членството на България в ЕС и кандидатурата на Македония за членство, което означавало, че и двете страни са съгласни да приемат и спазват европейските норми и стандарти по отношение на демокрацията и човешките права и свободи. По думите му едно от основните легитимни и неприкосновени права е правото за изразяване на националната принадлежност и на свободно сдружаване.

Георги Първанов от своя страна заяви, че има решение на Конституционния съд в България по въпроса, което той подкрепя, и добави:

"От решението на съда в Страсбург не произтича автоматично едно или друго задължение на българското правителство. Това е формално-правната страна на въпроса, а другата - морално-политическата страна е нещо, върху което ние държавниците, политиците трябва сериозно и стратегически да помислим".

Адвокат Йонко Грозев обясни пред Mediapool, че решенията на съда в Страсбург задължават автоматично да се изплатят присъдените обезщетения. Освен това обаче задължават и да се предприемат мерки за възстановяване на положението преди нарушаването на човешките права. Тоест, в случая – регистрация на партията. Изпълнението на решенията на съда в Страсбург се следи от Комитета на министрите на ЕС.

През 2000 година Конституционният съд постанови, че ОМО “Илинден”- Пирин застрашава националната сигурност и я обяви за антиконституционна и оттогава българските съдилища отказват повторна регистрация на партията.

През 2005 г. ОМО “Илинден” спечели две дела срещу държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. По делото ОМО “Илинден” - Пирин срещу България съдът стигна до извода, че решението на българските власти да разпуснат с незабавен ефект политическата партия не е съобразено със стандартите на Европейската конвенция за правата на човека. Подобни радикални мерки могат да се налагат само в крайни случаи, а в този случай партията не е предприела никакви конкретни действия, с които да застраши териториалната цялост на България. Освен това политическото ѝ влияние е било минимално и затова трудно може да се приеме твърдението на българския Конституционен съд, че с дейността си партията реално е застрашавала националната сигурност. По делото ОМО “Илинден” и Иванов срещу България пък съдът стигна до извода, че в 12 случая между март 1998 г. и септември 2003 г., когато формацията е искала да организира мирни демонстрации, властите са ѝ попречили неправомерно.

Цървенковски заклейми "планът" на Бойко Борисов

Македонският президент Бранко Цървенковски заклейми "планът" на Бойко Борисов за превземането на Македония отвътре. Той определи изказването на столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ като "политически вредно и абсолютно нелогично".

Миналата седмица Борисов заяви на среща с български имигранти в Чикаго, че България може да постигне интересите си в Македония, като изкупи предприятията ѝ оказва влияе във връзка с македонското желание за членство в ЕС и НАТО.

Цървенковски обясни, че изказването на Борисов е политически вредно, защото създава недоверие в отношенията между двете страни, а нелогично – защото Борисов не знае на кои принципи почиват бизнесът и отношенията между двете държави. Македонският държавен глава припомни, че Гърция е най-големия чуждестранен инвеститор в страната му, но това не оказва влияние в спора за името на Македония.

Българският президент Георги Първанов от своя страна посочи, че не би коментирал изявлението на български политик, особено когато е "външна консумация”.

Първанов пак кани Македония в АЕЦ "Белене"

Първанов припомни офертата си към Македония да участва в проекта за строежа на АЕЦ "Белене" и се надява енергийните министерства на двете страни в преки разговори да намерят механизма за това. Първанов посочи, че при посещението му в Москва са били водени разговори с президента Медведев за ускоряване на проекта АЕЦ "Белене”.

Предложението за включване на балканските държави във втората българска ядрена централа бе лансирано преди повече от три години от Първанов, още преди да бъде избран изпълнителят на строежа – руската “Атомстройекспорт“. Оттогава насам бе избран и стратегическият партньор на инвеститора НЕК в бъдещото дружество за изграждане и експлоатация на централата – германската RWE. На нито един етап от процедурата по избор на съакционер обаче нито една от балканските страни не прояви интерес за участие, а и в интерес на истината критериите за участие в конкурса бяха възможни за покритие само от световни компании от бранша.

На сегашния етап от реализацията на АЕЦ “Белене“ е възможно единствено включването на още един партньор в проекта, но това е белгийската “Електрабел“, с която RWE желае да сподели риска по финансирането на централата.

"България може да се отвори повече за покриване на енергийния дефицит и реализацията на нови проекти”, заяви Първанов.

По време на срещата двамата държавни глави са обсъдили и разширяването на сътрудничеството в доставката на природен газ за Македония, както и строителството на транспортния Коридор 8.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?